Home   Noutati   Top 5 sfaturi pentru parinti

Top 5 sfaturi pentru parinti

Top 5 sfaturi pentru parinti

1. Nu asezati televizorul si computerul in dormitorul copilului

Asezand toate ecranele din casa in sufragerie (spatiu comun de desfasurare a activitatilor) va ajuta sa aveti grija CAT si CE vede copilul dumneavoastra. Timpul petrecut in fata televizorului, a calculatorului sau in fata consolelor cu jocuri, nu ar trebui sa fie mai mare de 2 ore pe zi. Medicii pediatrii recomanda sa opriti copilul de la jocurile video sau filme cu cel putin o jumatate de ora inainte de somn pentru ca acest lucru ii ajuta sa adoarma mai repede si sa doarma toata noaptea. Timpul petrecut la televizor la ora de culcare, in special in dormitor, reprezinta cel mai mare factor de tulburare a somnului copilului pentru ca creierului uman ii este greu sa treaca instantaneu de la stimulare la relaxare.

2. Incearcati scenarii de siguranta

La aceasta varsta copiii petrec mult timp nefiind langa parinti. Ar fi indicat sa ii ajutati sa memoreze numarul dumneavoastra de telefon precum si adresa de acasa si ar fi foarte bine sa stie ca daca se ratacesc sa se adreseze unui agent de politie si sa ceara ajutor. Trebuie sa stie deasemenea ca nu trebuie sa vorbeasca cu strainii, chiar daca persoanele le ofera o bomboana sau le cere sa ii ajute sa caute o papusa pierduta. Va fii de un real ajutor sa te joci cu ei diferite scenarii de siguranta.

3. Nu renuntati la scaunul auto pentru copil, prea devreme

Multi parinti grabesc trecerea copilului de la scaunul special la un loc normal in autoturism. Avantujul unui scaun auto special, dureaza mai mult decat cred parintii. Multi oameni cred ca acest lucru este definit de aspecte precum varsta, greautate sau inaltime, dar majoritatea copiilor sunt gata sa promoveze de la scaunul special undeva intre 8 si 12 ani, ceea ce poate fii chiar mai tarziu decat prevede si legea.

4. Asigurati-va ca puiul dumneavoastra are timp liber

Exista o balanta intre a-ti solicita prea mult copilul si a nu avea deloc asteptari de la el. Medicii spun ca multi parintii inclina sa inscrie cel de-al doi-lea copil in acelasi timp cu primul nascut la acelasi activitati , acelasi sport, acelasi instrument, etc. Timul nesupravegheat este important pentru copil. Daca fiecare moment al vietii este petrecut in clasa sau sub supravegherea unui adult, ei vor urma intotdeauna regulile prestabilite de altcineva. Astfel nu vor avea sansa de asi dezvolta creativitatea si propria directie.

Deasemenea programul incarcat are un alt dezavantaj- va reduce timpul petrecut impreuna la o masa sanatoasa pregatita acasa. Daca copilul tau este implicat in atat de multe activitati incat mananca fast-food in masina atunci aceste lucru reprezinta setarea gresita a prioritatilor.

5. Petrece 5 minute zilnic in care sa comunicati

Aseaza-te langa copilul tau pentru 5 minute si ofera-i doar lui atentia ta, vorbiti despre ce vrea el sa vorbiti. Imediat dupa programul de scoala sau gradinita, nu este un moment potrivit – copiii sunt prea obositi. Dar mai tarziu dupa cina si cand sunt temele facute, punei cateva intrebari libere care sa genereze o conversatie: Ai invatat ceva interesant azi? Cu cine te-ai jucat in pauza?

Copiii se maturizeza foarte repede. Vei fii bucuros sa ai un obicei din a comunica cu copilul tau, atunci cand ajunge la preadolescenta.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*