Home   Uncategorized   Copiii dumneavoastra mananca peste?

Copiii dumneavoastra mananca peste?

Modul in care acestia pot evita consumul de mercur

Cum procedam in cazul in care copilul mananca peste?

Multi parinti se intreaba ce fel de peste si ce cantitati sunt sigure pentru copii.
Pestele este o sursa majora de omega-3 , acizi grasi, care sunt importanti pentru creierul copilului si dezvoltarea ochilor. Este, de asemenea, bogat in proteine, vitamina D si alte elemente nutritive importante.
Pe de alta parte, unele tipuri de peste contin contaminanti, cum ar fi mercurul. In doze mari, acest metal este nociv pentru sistemul nervos si pentru creierul unui copil in curs de dezvoltare. Majoritatea expertilor recomanda consumul de peste de catre copii,insa cu anumite observatii. Uneori e greu sa-ti dai seama care peste este sigur si cat de des poate fi servit. Mai jos, va oferim cateva sugestii pentru a va ajuta sa limitati expunerea copilului la mercur, asigurandu-i in acelasi timp nutrientii de care are nevoie.

Cum ajunge mercurul in peste?

Mercurul este peste tot, chiar si in aerul pe care il respiram. Atunci cand mercurul ajunge in apa, bacteriile il transforma intr-un compus numit metilmercur. Pestii absorb metilmercurul din apa si din alimentele pe care le mananca. Metilmercurul se leaga strans de proteinele din muschii pestelui si ramane acolo chiar si dupa ce pestele este gatit.
Aproape toti pestii si crustaceele contin mercur, dar pestele rapitor mare acumuleaza cel mai mult mercur. Asta pentru ca pestele rapitor mananca alti pesti – pesti, care au absorbit ei insisi mercur.

Ce s-ar intampla daca copilul mananca peste care are un nivel ridicat de mercur?

Organismul absoarbe metilmercur pur din peste si acesta actioneaza ca o neurotoxina, ceea ce inseamna ca poate afecta creierul si sistemul nervos. Bebelusii si copiii mici sunt cei mai vulnerabili la un nivel ridicat de metilmercur, deoarece creierul lor si sistemul nervos sunt inca in curs de dezvoltare.
Expertii inca dezbat cat de mult mercur este daunator, dar majoritatea sunt de acord ca este o idee buna sa se limiteze (dar nu sa se elimine) consumul de peste din dieta lor.

De ce nu trebuie sa scoateti pestele din meniul copilului?

Pestele este o alegere nutritionala foarte buna – mai ales in timpul copilariei � si nu e indicat sa renuntati la acesta, mai ales ca cei mai multi experti sunt de acord ca beneficiile consumului de peste sunt mai mari decat riscurile.
Un aport suficient de omega-3 in timpul sarcinii si al copilariei are un efect pozitiv asupra vederii unui copil si asupra dezvoltarii cognitive.
Pestele are si un continut ridicat de vitamina D, ceea ce ii ajuta pe copii sa fixeze calciu si deci implicit ii ajuta la crestere.

Ce pesti contin mult mercur?

Exista trei categorii de pesti pe care copiii mici nu ar trebui sa le consume, deoarece acestea contin un nivel ridicat de mercur: rechin, peste-spada si macrou.
Unii experti recomanda copiilor cu varste cuprinse intre 2 si 6 sa nu consume ton in stare proaspata sau congelata.

Deci, ce fel de peste – si cat de mult – poate servi in siguranta un copil?

E bine sa-i serviti copilului dumneavoastra doua portii pe saptamana de orice peste si crustacee, altele decat: rechin, peste-spada si macrou.
Exista o categorie de pesti care au un continut scazut de mercur si bogati in grasimi sanatoase,deci pesti indicati: hering, pastrav, somon, sardine.

Ce zici de pestele care se prinde in apele locale?

Aceasta depinde de cat de sigura este apa din lac, rau. Nu este recomandat sa serviti un peste daca nu se poate stabili ca este sigur.
Copilul poate manca si alte alimente imbogatite cu omega-3 in afara de peste, cum ar fi: oua, avocado, seminte de in , lapte, bauturi de soia, iaurt.

In concluzie: Dati 2 potii pe saptamana de peste indicat ( vezi pestii indicati mai sus) copiilor pentru ca acestia sa fie sanatosti dar si inteligenti.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*