În CĂSUȚĂ, este aplicat noul Curriculum pentru educația timpurie a copiilor de la 3 la 6/7 ani, documentul aprobat de Ministerul Educației Naționale, care cuprinde toate activitățile destinate să promoveze și să stimuleze dezvoltarea intelectuală, afectivă, socială și fizică a fiecărui copil.
Abordare integrată curriculară presupune sintetizarea și organizarea didactică a conținuturilor din domenii diferite ale cunoașterii, astfel încât să se asigure achiziția de către copii a unei imagini coerente, unitare despre lumea reală. Activitățile curriculare constau în:
Sunt activități din cadrul unor proiecte tematice sau teme săptămânale: limbă și comunicare, cunoașterea mediului, activități matematice, educație pentru societate, activități practice, activități artistico-plastice, educație muzicală, educație fizică.
Sunt cele pe care copiii și le aleg și îi ajută pe aceștia să socializeze în mod progresiv. Ele se desfășoară pe grupuri mici, în perechi sau chiar individual. Mediul educațional, în CĂSUȚĂ, este foarte atractiv organizat și sectorizat corespunzător: bibliotecă, joc de rol, construcții, știință, arte, nisip și apă. Prin activitățile la alegere, educatoarea echilibrează activitățile zilei astfel: dacă în prima parte au predominat activități statice, această parte a programului va cuprinde activități dinamice (jocuri de mișcare, dansuri etc); dacă, în schimb, în prima parte a zilei au fost proiectate activități dinamice, se vor realiza activități statice (șezători, recitări etc).
Includ rutine (sosirea copilului, întâlnirea de dimineață, servirea micului dejun, a gustărilor și a prânzului, formarea deprinderilor de igienă corectă, somnul și plecarea acasă) și tranziții (activități de scurtă durată, care fac trecerea de la o activitate de învățare la alta – mers ritmat, recitarea unei numărători, frământare de limbă, joc cu text și cânt etc.)
În CĂSUȚĂ, jocul (liber, dirijat, didactic) este activitatea fundamentală a copilului pe care se sprijină atât activitățile de învățare, cât și rutinele și tranzițiile. El influențează întreaga conduită și prefigurează personalitatea în plină formare a fiecărui copil.
Programul educațional din CĂSUȚĂ nu ar fi complet și de foarte bună calitate dacă o componentă foarte importantă precum EVALUAREA nu ar fi eficient organizată. În acest sens, educatoarea urmărește progresul fiecărui copil în raport cu el însuși și mai puțin raportat la norme de grup. Astfel:
La începutul anului școlar, primele două săptămâni sunt rezervate culegerii de date despre copii (evaluare inițială). Aceste observații sunt trecute în Fișa de progres avizată de Ministerul Educației Naționale, fișă ce va fi completată periodic în funcție de achizițiile fiecărui copil pe parcursul întregii preșcolarități.
Evaluarea continuă este realizată periodic si presupune un feed-back prin care părinții sunt conectați la rezultatele activităților celor mici.
La sfârșitul fiecărei săptămâni, educatoarea trimite părinților un mesaj despre tematica activităților din săptămâna încheiată și poze pe care le încarcă pe platforma PRACTICES.
Fiecare prescolar are portofoliul său. Acesta se completează treptat cu lucrări ale copilului și poate fi consultat de către părinți la ora de consiliere pe care o au cu educatoarea grupei. La sfârșitul anului școlar acesta este înmânat părinților.
Pentru fiecare an școlar, oferta activităților opționale se stabilește după consultarea tuturor partenerilor educaționali: grădiniță, copii, părinți. Se stabilesc domeniile de interes, se fac activități demonstrative de către propuători și înscrierea se face în baza unei cereri tip. Propunătorul va transmite părinților periodic feed-back privind participarea copilului la optional și va cere acordul participării preșcolarului la concursuri și competiții.
Limbi străine: lb. engleză cu două abordări:
Activități sportive: înot, arte marțiale, dans sportiv
Activități artistice: teatru, pian, origami, arte (pictură, modelaj și alte activități creative)
Abilități practice: grădinărit, bucătărie (alternate în funcție de sezon)
Dezvoltare cognitivă/cunoașterea lumii: Robotică, Logopedie, Micii sanitari, Micuții pietoni etc
O limbă străină este ușor receptată și învățată la o vârstă mică a vorbitului. La acest nivel, copiii învață engleză prin ascultare și prin conversație. Jocul este principalul mijloc prin care copilul învață la această vârstă să își exprime nevoile de comunicare într-o limba străină. La acest opțional copilul este stimulat să interacționeze verbal cu cei din jur în situații similare cu cele din viață reală. Prin jocuri interactive, dialoguri, poezii și cântecele, copiii capătă o atitudine degajată de vorbitori de limba engleză.
Formarea imaginii de sine a copilului se face prin raportare permanentă la lumea din jur. Cei mici au nevoie de modele pozitive cu care să se identifice sau să se compare. Putem spune că dezvoltarea gândirii narative este esențială în dezvoltarea personalității copilului. Acest lucru presupune lectura unor texte adecvate fiecărei vârste. În plus, dramatizarea sau jocul de rol a unor narațiuni sunt esențiale. De asemenea, este important să formăm la copii acel simț al limbii materne care poate fi exersat prin lectură, recitări sau jocuri de cuvinte.
Ne propunem să -i introducem pe cei mici în lumea muzicală, stimulându-le dorința de a cunoaș te pianul și de a interacționa cu cei din jur prin intermediul interpretării instrumentale. Urmărim să trezim interesul și plăcerea copiilor pentru pian, să le dezvoltăm capacitatea de a-și exprimă sensibilitatea și talentul prin intermediul acestui instrument. Totodată, această activitate artistică va dezvoltă spiritul de observație , gândirea reproductivă și creativă a copilului.
Deși înotul devine sport național doar vara , ne propunem că în CĂSUȚĂ , indiferent de anotimp, să se desfășoare activități de înot prin care să menținem o stare excelență de sănătate și să creștem stimă de sine a micuților noștri . Este cunoscut faptul că înotul stimulează circulaț ia sângelui , dezvoltă musculatura , fortifică articulațiile , stimulează creșterea și imunitatea, rezistența cardiacă și pulmonară . În plus , înotul stimulează poftă de mâncare și oferă un somn odihnitor și liniștit . Momentan, activitățile de înot îi vizează pe preșcolarii cu vârste între 4-6 ani, urmând că în viitorul apropiat să extindem și pentru cei mai mici de 4 ani.
Activitățile de robotică din CĂSUȚĂ sunt o modalitate inovatoare de a dezvoltă creativitatea și imaginația copiilor. Prin intermediul unor activități educaționale distractive și practice, cei mici (5-6 ani) sunt încurajați, în joacă, să construiască diverse modele de roboți.
Măreția unei Arte marțiale se află în frumusețea, în bogăția și în scopul sau uman.
Iată 10 motive pentru care Artele marțiale sunt benefice copiilor:
Stimulează autodisciplină;
Îmbunătățește abilitățile de socializare;
Încurajează activitatea fizică;
Îi învață pe copii cum să- și stabilească și cum să- și atingă țelurile;
Crește încrederea în sine;
Insuflă respectu;
Încurajează rezolvarea conflictelor în moduri non- violente;
Îmbunătățește abilitățile de ascultare; Dezvoltă muncă în echipă;
Echilibrează comportamentul;
Practicarea dansului de către copii poate avea un efect miraculos asupra încrederii în sine , a stării de spirit și a autocontrolului . Dansul este o artă. Te face să ai carismă și să fii sigur pe ține , te ambiționează și îți dezvoltă un comportament și o educație corectă față de cei din jur. Prin dans , înveți să adopți o postură frumoasă, elegantă și echilibrată. Poziția corpului poate fi un indicator foarte bun al stării fizice și psihice în care ne aflăm. Dansul reprezintă o combinație perfectă între activitate fizică, interacțiune socială și stimulare mentală. Te ajută să îți descoperi propriul stil și să iubești viața. Îți dă optimism și gândire pozitivă, este formă ideală de recreere și bună dispoziție.
Un copil cu o dezvoltare armonioasă este un copil sociabil și încrezător. Încrederea în sine poate fi umbrită atunci când, în comunicarea cu cei din jur, mesajul lui nu este înțeles.
Activitățile de logopedie din CĂSUȚĂ sunt părți componente ale unei terapii prin care, pe baza unor exerciții repetate, specialistul se concentrează asupra îmbunătățirii abilităților copilului de a înțelege și de a se exprima.
Cunoașterea potențialului individual al copilului trebuie pusă, astăzi, în termeni noi, mult mai largi, mai bogați și mai diverși, pentru a depăși încadrarea personalității copilului în tipare preconcepute. Fără a nega importanța educației de tip curricular, CĂSUȚA consideră că devine tot mai evident faptul că educația extracurriculară, adică cea realizată dincolo de procesul de învățământ si cadrul formal al gradinitei, își are rolul și locul bine stabilit în formarea personalității copiilor.
Complexitatea finalităților educaționale a determinat ca, în CĂSUȚĂ, activitățile curriculare să se îmbine cu cele extracurriculare, iar parteneriatul familie-grădiniță-comunitate, ca set de intervenție complementară, apare ca o necesitate.
La Grădinița Căsuța din pădure • Constanța, activitățile extracurriculare și extrașcolare constau în:
• Sărbătorirea zilei de naștere a copiilor;
• Serbări;
• Concursuri;
• Activități demonstrative alături de părinți;
• Proiecte de parteneriat și proiecte de voluntariat;
• Săptămâna ȘCOALA ALTFEL;
• Săptămâna VERDE;
Pentru perioada vacantelor, sunt organizate o serie de activitati:
• Mini-excursii;
• Vizite educative;
• Competiții sportive;
• Activități în aer liber;
• Plimbări;