Căsuța din pădure

Fiți bineveniți în căsuța noastră, un loc minunat plin de veselie.
Gradinita "Casuta din padure" - Constanta

Viziune

Grădinița reprezintă primii pași ai micuților noștri spre cunoaștere. Fie că este primul an într-o colectivitate, fie că doar se face cunoștință cu un nou grup, debutul grădiniței implică o schimbare importantă în viața întregii familii, având avantaje de netăgăduit. Pentru copii, ea este esențială în dezvoltarea armonioasă a personalității lor, iar pentru adulții de lângă ei înseamnă siguranța unei educații temeinice.

Într-un cadru amenajat cu grijă și dragoste pentru copii, oferind siguranță și atenție fiecărui micuț și având o echipă de cadre didactice devotate, Căsuța din pădure vă așteaptă într-un parteneriat pentru educație de calitate.
Pentru cei mici și cei mari mesajul nostru este: Vino să creștem împreună!

Misiune

Misiunea grădiniței noastre este de educare a copiilor și de a dărui căldura dragostei și lumina cunoașterii pentru dezvoltarea lor într-un spirit frumos și sănătos. Urmărim dezvoltarea personalităţii lor armonioasă şi echilibrată, păstrând legătura cu natura și descoperind capacitatea individuală şi potenţialul fiecărui copil. Pornim de la preocupările firești ale copiilor şi, animaţi de curiozitatea specifică vârstei, îi ajutăm să descopere lumea cu tot ce este mai bun şi mai frumos în ea.

Cultivăm valorile familiei şi legătura dintre membrii ei şi cei ai CĂSUȚEI. Încurajăm copiii să se descurce singuri, să fie independenţi şi curajoşi, încă de la cele mai mici vârste. Încurajăm respectul faţă de sine şi faţă de diversitate, exprimarea opiniilor. Suntem convinși că, dacă i se asigură condiţii propice de dezvoltare în fiecare stadiu al evoluţiei sale și stimuli necesari, copilu va deveni un adult cu o minte ageră și un caracter integru.

Totul cu drag și cu atenție

Clădirea și spațiile au fost create special pentru activitățile și specificul unei grădinițe, cu atenție, conform normelor europene în vigoare.

> Spațiul interior este generos și frumos decorat pentru a crea un ambient cât mai apropiat de inima copiilor. Aici, micuții se simt în largul lor învățând în săli mari și luminoase, mâncând în sala de mese pictată cu personaje din povești și odihnindu-se în dormitoare confortabile.

> Spațiul exterior verde este, de asemenea, foarte mare și reprezintă pentru copii o sursă importantă de “joc și voie bună”. La Căsuța din pădure, preșcolarii sunt în continuă legătură cu natura, descoperind cum să o îngrijească și să o iubească. Considerăm că, pentru a crește copii sănătoși, avem nevoie de spațiu verde, de aer curat și de multă mișcare. Grădinița noastră oferă micuților toate aceste condiții pentru a se dezvolta armonios  și pentru a se conecta cu natura. Aici ei se joacă în curte, construiesc, descoperă, observă și învață împreună.

> Piscina Ondina este locul unde copiii  învață să se împrietenească cu apa și să înoate. Este o piscină în care apa este filtrată prin electroliză salina, iar aceasta nu creează senzația de usturime a ochilor, fiind, în același timp, un mediu aseptic, perfect pentru copii.

TUR VIRTUAL AL GRĂDINIȚEI
SPAȚIILE GRĂDINIȚEI
3

Săli de activități instructiv-educative

3

Săli de odihnă

1

Sală de activități sportive

1

Sală de spectacole și de activități artistice (pian, dans, teatru)

1

Terasă pentru activități în aer liber

1

Spațiu de joacă exterior cu grădină

1

Piscină proprie (în apropiere, cu transport asigurat)

1

Cabinet logopedic

1

Cabinet medical prevăzut cu izolator

2

Săli de mese

1

Bucătărie proprie

1

Spălătorie

Săli de grupă > Sălile de grupă sunt spațiile în care se desfășoară activitățile instructiv-educative, cele opționale și unele activități extracurriculare (suplimentare). Mobilarea și dotarea sălilor de grupă s-a realizat astfel încât cei mici să aibă un mediu de învățare stimulativ și atractiv. Fiecare sală de grupă este prevăzută cu mobilier adaptabil atât activităților cu toată grupa, cât și celor la alegere: Joc de rol, Bibliotecă, Arte, Joc de masă, Științe. Există câte un calculator și câte un televizor în fiecare sală de grupă.

Săli de odihnă > Au destinația perioadei de odihnă pentru copiii care sunt înscriși în programul prelungit. Sălile de dormit sunt prevăzute cu pătuțuri de lemn echipate corespunzător pentru un somn liniștit și odihnitor.

Sală de activități sportive > Activitățile sportive sunt deosebit de importante pentru o dezvoltare armonioasă a copiilor. De aceea, CĂSUȚA deține o sală special amenajată în acest sens. Mobilată cu elemente specifice activităților de educație fizică, dans sportiv și artistic (balet), gimnastică și karate, sala se află la dispoziția tuturor copiilor din grădiniță.

Sala de spectacole și festivități > Este special amenajată pentru activitățile artistice: muzică instrumentală și vocală, cursuri de pian, vioară, canto, artă dramatică (teatru). Tot în această sală se celebrează sărbătorile tradiționale (Crăciun, Paște, Sfântul Nicolae, Sfânta Maria). Se mai sărbătoresc zilele de 8 Martie, 1 Iunie, sfârșitul anului școlar și celebrarea restrânsă a zilelor de naștere ale copiilor.

Spațiu de joacă exterior > Activitățile recreative în aer liber sunt deosebit de iubite de copii și, totodată, benefice dezvoltării lor armonioase. În curtea grădiniței există un loc special amenajat în acest sens cu jucării atractive, în mijlocul grădinilor cu multă vegetație ale căsuței.

Bucătărie proprie > Este amenajată după legislația actuală. Se pregătesc zilnic bucate preparate de bucătari specializați, care sunt servite în cele 2 săli de mese, după un meniu stabilit de asistentul medical împreună cu bucătarul, conform necesarului de calorii al copiilor.

Scurt istoric birocratic

Grădinița CĂSUȚA DIN PĂDURE Constanța a fost înființată în 2011, an în care a fost autorizată să funcționeze conform OMECTS nr. 6195/ 07.11.2011.

În anul 2012, prin HCL nr 14/ 2012, CĂSUȚA  a fost inclusă în rețeaua școlară a unităților deînvățământ preuniversitar de stat și particular din municipiul Constanța.

În același an 2012, Grădinița CĂSUȚA DIN PĂDURE și-a înregistrat la OSIM marca proprie conform Certificatului nr 121749/ 29.06.2012 acordat în temeiul Legii nr. 84/ 1988.

De la înființare până în prezent, CĂSUȚA a avut cu Inspectoratul Școlar Județean Constanța o relație constructivă. S-au desfășurat în grădiniță:

  • inspecții tematice;
  • inspecții de acordare a gradelor didactice: Definitivat, Gradul II, Gradul I;
  • inspecții vizând calitatea managementului unității de învățământ;

În anul școlar 2013-2014, a fost organizat Concursul de ocupare a posturilor didactice în învățământul universitar particular conform OMECTS nr 5625/ 2012 cu scopul titularizării a 50% din personalul didactic calificat în vederea obținerii acreditării grădiniței.

Anul școlar 2014-2015 este anul acreditării Grădiniței CĂSUȚA DIN PĂDURE Constanța.

REGULAMENTUL DE ORDINE INTERIOARĂ
Capitolul I
Dispoziții generale

Art. 1. (1) Prezentul R.O.I. a fost elaborat în temeiul Regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preşcolar, al Legii învățământului preuniversitar nr.198/24.07.2023, Legii educaţiei naţionale nr.1/2011, cu modificările și completările ulterioare, Legii nr.87/2006 pentru aprobarea OUG 75/2005 privind asigurarea calităţii în educaţie, Codului Muncii, Legii nr.40/2011, Ordinului MECTS nr. 5550/2011 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a consiliului Naţional de Etică din învăţământul preuniversitar, Contractului Colectiv de Muncă Unic la nivel de sector de activitate, învăţământ preuniversitar, aprobat prin Ordinul MMFPS nr.59276/2012; O.M.F.P. 946/2005, Ordinului MECTS nr.5233/2008 privind aplicarea Curriculumului pentru învăţământul preşcolar, Ordinului MECTS nr.3851/2010 privind aprobarea Reperelor fundamentale în învăţarea şi dezvoltarea timpurie a copilului de la naştere la 7 ani.(2) R.O.I. constituie un sistem unitar de norme obligatorii pentru personalul de conducere, personalul didactic şi administrativ/nedidactic din unităţile de învăţământ preşcolar, precum şi pentru beneficiarii primari ai educaţiei şi formării profesionale, pentru părinţii sau reprezentanţii legali ai acestora și asigură aplicarea prevederilor Legii nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare şi a celorlalte norme legale al căror obiect de reglementare îl constituie raporturile juridice care se stabilesc în legătură cu organizarea, funcţionarea şi evaluarea unităţilor de învăţământ preşcolar.(3) Dispoziţiile prezentului regulament vor fi interpretate şi aplicate în concordanţă cu Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, Convenţia cu privire la drepturile copilului, Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, Carta Socială Europeană şi Carta Drepturilor Fundamentale ale Uniunii Europene, cu Carta Limbilor Minoritare și Regionale, precum şi cu prevederile Constituţiei României.
Art. 2- În România, învăţământul preşcolar face parte din sistemul naţional de învăţământ, este integrat în structura învăţământului preuniversitar și este coordonat de Ministerul Educației Naționale.
Art. 3- Grădinița CĂSUȚA DIN PĂDURE este organizată şi funcţionează independent de orice ingerinţe ideologice, politice sau religioase, în incinta acestora fiind interzise crearea şi funcţionarea oricăror formaţiuni politice, organizarea şi desfăşurarea activităţilor de propagandă politică şi prozelitism religios, precum şi orice formă de activitate care încalcă normele de conduită morală şi convieţuire socială, care pun în pericol sănătatea şi integritatea fizică şi psihică a copiilor, a personalului didactic, didactic auxiliar şi administrativ/nedidactic.
Art. 4 (1) Grădinița CĂSUȚA DIN PĂDURE ca unitate de învățământ preşcolar, cu personalitate juridică, are următoarele elemente definitorii:
a) act de înființare; b) cod de identitate fiscală (CIF); c) cont în bancă; d) ștampila societății
e) hotărâre de Consiliu Local – rețeaua de învățământ preșcolar constănțean; f) Ordin privind acordarea acreditării;
(2) Grădinița CĂSUȚA DIN PĂDURE, ca unitate de învăţământ preşcolar cu personalitate juridică, are conducere, personal, buget şi patrimoniu proprii, dispunând, în limitele şi condiţiile prevăzute de lege, de autonomie instituţională şi decizională.
I.2 Principiile care stau la baza organizării şi funcţionării unităţilor de învăţământ preuniversitar preşcolar
Art. 5. – Unităţile de învăţământ preşcolar se organizează şi funcţionează, conform legislației în vigoare, pe baza principiilor:
a) echităţii – în baza căruia accesul la învăţare se realizează fără discriminare;
b) calităţii – în baza căruia activităţile de învăţământ se raportează la standarde de referinţă şi la bune practici naţionale şi internaţionale;
c) centrării educaţiei pe beneficiarii acesteia;
d) eficienţei – în baza căruia se urmăreşte obţinerea de rezultate educaţionale maxime, prin gestionarea resurselor existente;
e) recunoaşterii şi garantării drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, dreptul la păstrarea, la dezvoltarea şi la exprimarea identităţii lor etnice, culturale, lingvistice şi religioase; f) transparenţei – concretizat în asigurarea vizibilităţii totale a deciziei şi a rezultatelor, prin
comunicarea periodică şi adecvată a acestora;
g) incluziunii sociale;
h) participării şi responsabilizării părinţilor.
I.3 Finalităţile învăţământului preşcolar
Art. 6. (1) Dezvoltarea liberă, integrală şi armonioasă a personalităţii copilului, în funcţie de ritmul propriu şi de trebuinţele sale, sprijinind formarea autonomă şi creativă a acestuia;
(2) Dezvoltarea capacităţii de a interacţiona cu alţi copii, cu adulţii şi cu mediul pentru a dobândi cunoştinţe, deprinderi, atitudini şi conduite noi. Încurajarea explorărilor, exerciţiilor, încercărilor şi experimentărilor, ca experienţe autonome de învăţare ;
(3) Descoperirea, de către fiecare copil, a propriei identităţi, a autonomiei şi dezvoltarea unei imagini de sine pozitive;
(4) Sprijinirea copilului în achiziţionarea de cunoştinţe, capacităţi, deprinderi şi atitudini necesare acestuia la intrarea în şcoală şi pe parcursul vieţii.
Art. 7. Finalităţile educaţiei timpurii se realizează prin intermediul obiectivelor cadru şi de referinţă formulate pe următoarele domenii experienţiale : Limbă şi comunicare, Știinţe, Estetic şi creativ, Om şi societate, Psihomotric, precum şi a unor strategii didactice moderne, fundamentate pe descoperirile din domeniul ştiinţelor educaţiei şi adaptate la contexte variate de viaţă.
Art. 8 – Educaţia preşcolară asigură stimularea diferenţiată a copilului în vederea dezvoltării sale în plan intelectual, socio-afectiv şi psihomotric, ţinând cont de particularităţile specifice de vârstă ale acestuia.
Art. 9 – Învăţământul preşcolar asigură şanse egale de pregătire pentru şcoală tuturor copiilor care frecventează grădiniţa, potrivit legislaţiei în vigoare.
Art. 10 – Educaţia preşcolară se adresează tuturor copiilor, inclusiv celor cu cerinţe educaţionale speciale. Pentru copiii cu cerinţe educative speciale, care participă la programul educațional derulat în învățământul preșcolar, se respectă în totalitate legislaţia în vigoare, precum si principiile care fundamentează protecţia şi educaţia acestor categorii de copii.
Art. 11 – În toată activitatea desfăşurată în învăţământul preşcolar se respectă dreptul copilului la joc ca formă de activitate, metodă, procedeu şi mijloc de realizare a demersurilor educaţionale.

Capitolul II
Organizarea unității de învățământ preşcolar

II.1 Organizarea unităţii de învăţământ preşcolar: Grădinița CĂSUȚA DIN PĂDURE
Art. 12 – (1) Prin hotărâre de Consiliu Local Constanța (nr 14/2012), Grădinița CĂSUȚA DIN PĂDURE a fost inclusă în rețeaua unităţilor din învăţământul preşcolar constituită în conformitate cu prevederile legale şi formată din totalitatea unităţilor de învăţământ preşcolar acreditate, respectiv autorizate provizoriu, de stat şi particulare.
(2) Persoana juridică SC HIPOCRAT PLUS SRL Constanța a înființat conform legii Grădinița CĂSUȚA DIN PĂDURE, ca unitate de educație timpurie
(3) – Grădinița CĂSUȚA DIN PĂDURE a fost acreditată prin Ordinul de Ministru 3529/26.03.2015, devenind persoană juridică de drept privat și de interes public, parte a sistemului național de învățământ;
(4) – Incepând cu 01.05.2017, Grădinita CĂSUȚA DIN PĂDURE are CIF propriu, 37153550, devenind o persoană juridică de sine stătătoare, încetând să fie punct de lucru pentru societatea fondatoare.
Art. 13 – Grădinița CĂSUȚA DIN PĂDURE este o unitate de învățământ preșcolar cu predare în limba română, cu program mixt (normal : 8.00-13.00; prelungit: 8.00-17.00), respectându-se prevederile legale în vigoare
Art. 14 – În Grădinița CĂSUȚA DIN PĂDURE se respectă prevederile în vigoare referitoare la spaţiul aferent sălilor de grupă, la terenurile destinate jocurilor şi activităţilor în aer liber, la mobilierul şi instalaţiile necesare asigurării condiţiilor de funcţionare, igienico-sanitare şi de securitate pentru viaţa şi sănătatea copiilor.
Art. 15.- Autorităţile administraţiei publice locale şi Inspectoratul Școlar Județean asigură condiţiile pentru generalizarea treptată a grupelor din învăţământul preşcolar.
Art. 16.- (1) Grădinița CĂSUȚA DIN PĂDURE școlarizează copii cu vârste între 3 și 6 ani, organizaţi pe grupe de vârstă: mică (copii de 3-4 ani), mijlocie (copii de 4-5 ani), mare (copii de 5-6 ani).
(2) Grădinița CĂSUȚA DIN PĂDURE Constanța funcționează și cu o minigrupă (copii de 2-3 ani).
Art. 17- Efectivele formațiunilor de studiu în Grădinița CĂSUȚA DIN PĂDURE se constituie între limite minime și limite maxime, conform prevederilor legale si a normelor igienico-sanitare specifice Legea nr 1/2011 având în medie 20 preşcolari, dar nu mai puţin de 10 şi nu mai mult de 25.
Art. 18- În activităţile cu preşcolarii se respectă Planul de învăţământ prevăzut de Curriculum pentru învăţământul preşcolar şi Metodologia de aplicare a acestuia.
Art.19
(1)Procesul instructiv-educativ se desfăşoară după structura anului şcolar, aprobată de M.E.N., de luni până vineri. În situaţii speciale (calamităţi, greve, epidemii) şi pe o perioadă determinată, durata programului cu preşcolarii poate fi modificată sau suspendată la propunerea bine fundamentată a directorului, prin hotărârea Consiliului de Administraţie şi cu aprobarea Inspectoratului Școlar Județean. Activităţile din perioada suspendării cursurilor vor fi recuperate după un program elaborat de director şi aprobat de către Consiliul de Administraţie.
(2)In perioada vacanțelor, în gradinita se desfășoară activități recreative, jocuri distractive, activități la liberă alegere. În acest sens, sunt îndeplinite următoarele condiții specifice: stabilirea locaţiei potrivite pentru activităţi de vacanţă planificarea personalului didactic şi nedidactic în activitate, planificarea activităţilor de vacanţă, asigurarea condițiilor de microclimat, asigurarea meniului, asigurarea efectuării concediului de odihnă pentru personalul grădiniței, asigurarea timpului necesar pentru efectuarea unor lucrări de reparații, igienizări ale clădirii
Art. 20 – În situaţia în care în timpul programului instructiv-educativ se organizează activităţi în afara instituţiei de învăţământ, (instituţii de învăţământ, de cultură, economice, sănătate, administrative), cadrele didactice vor depune la conducerea grădiniței, cu 48 de ore înainte de derularea activităţii o fisă a activității cu referire la acţiunea respectivă (nr. copii, cadre didactice implicate, responsabile, scopul activităţii, parteneri educaţionali, acord de parteneriat cu instituţia la care se face deplasarea etc).
Art. 21 –Activităţile, altele decât cele prevăzute în programul grădiniţei (formale, nonformale) se pot organiza în instituţie, numai cu aprobarea directorului.
Art.22 –Planul de şcolarizare al unităţii de învăţământ preşcolar se fundamentează şi se întocmește, în conformitate cu proiectele de dezvoltare instituțională, este coordonat de către director, după consultarea Consiliului Profesoral și se aprobă de către Consiliul de Administraţie.

II.2 Înscrierea copiilor în învăţământul preşcolar
Art. 23 – (1) Grădinița CĂSUȚA DIN PĂDURE școlarizează, copii in functie de opțiunile scrise/ verbale ale părinților, in ordinea sosirii acestora. Înscrierea se face în urma unei solicitări scrise din partea părintelui/tutorelui legal, în limita locurilor disponibile prevăzute în Planul de școlarizare aprobat de ISJ pentru fiecare an școlar.
(2) Înscrierea se face în urma unei solicitări scrise din partea părintelui/tutorelui legal şi se aprobă de către Consiliul de Administraţie, la începutiul fiecărui an școlar.
Art. 24 –Înscrierea copiilor la Grădinița CĂSUȚA DIN PĂDURE se face anual, având la bază cadrul legal existent şi documentele emise de MEN.
Art. 25 – (1) Grădinița CĂSUȚA DIN PĂDURE, pe baza adreselor/notelor MEN referitoare la etapele de reînscriere/înscriere a copiilor în învăţământul preşcolar, stabilește anual, în cadrul comisiei de mobilitate, calendarul privind reînscrierea/înscrierea copiilor pentru anul şcolar următor, precum şi criteriile de înscriere şi documentele necesare fiecărei etape.
(2) Calendarul elaborat, însoţit de criteriile stabilite sunt supuse spre aprobarea Consiliului de Administraţie al unităţii.
(3) După aprobarea în Consiliul de Administraţie, calendarul de desfăşurare a reînscrierilor/înscrierilor, a criteriilor şi documentelor necesare pentru fiecare situaţie în parte vor fi aduse la cunoştinţa celor interesaţi prin: afişare la loc vizibil, site-ul grădiniţei, flyere, cu 30 de zile înaintea perioadei de reînscrieri/înscrieri.
(4) De reînscrierea/înscrierea copiilor răspunde comisia de mobilitate, care centralizează datele după fiecare etapă.
(5) Datele centralizate după perioada de reînscriere, capacitatea instituţiei, planul de şcolarizare stau la baza stabilirii numărului de locuri pentru perioada de înscriere.
(6) Actele necesare înscrierii copiilor în Grădinița CĂSUȚA DIN PĂDURE Constanța:
a) formulare tip de înscriere
b) copie după certificatul de naştere al copilului
c) aviz epidemiologic eliberat de medicul de familie
d) adeverinţă vaccinuri.
d) examen de coprocultură, coproparazitologic si exsudat nazofaringian
e) contract de școlarizare
f) copie după CI ale părinților
(7) Datele personale extrase din actele cuprinse în dosarul de înscriere a copiilor se consemnează în Registrul de evidenţă a înscrierilor copiilor şi catalogul grupei.
Art. 26 – (1) Transferul copilului de la o grădiniţă la alta se face la cererea părinţilor sau a sustinatorilor legali, cu avizul unităţii primitoare, în limita locurilor planificate.
(2) Transferul se realizează de regulă la începutul anului şcolar sau în timpul anului şcolar în următoarele situaţii :
a) la schimbarea domiciliului părinţilor, susţinătorilor legali ;
b) în cazul unor probleme sociale, emoţionale, de sănătate, dificultăţi de adaptare
Art. 27 – Scoaterea copilului din evidenţa grădiniţei se face în următoarele situaţii:
a) în caz de boală infecţioasă cronică, cu avizul medicului.
b) în cazul în care copilul absentează patru săptămâni consecutiv, fără motivare.
c) în situaţia în care părintele/tutorele nu poate suporta taxa de școlarizare
d) in situatia in care înceteaza contractul educațional între gradiniță și părinte/tutore, indiferent de motiv.
II.3 Accesul în unitatea de învăţământ preşcolar
Art. 28
(1) Accesul copiilor în instituţia de învăţământ se face prin intrarea principală, însoțiți de părinți/ tutori legali sau de unul dintre șoferii grădiniței (în cazul copiilor care vin cu transportul grădiniței)
(2) Accesul personalului didactic și nedidactic se face conform graficului de prezență.
(3) Accesul părinților/ reprezentanților legali este permis în următoarele situații:
-la solicitarea educatoarei sau a conducerii gradiniței
-la ședințe/ consultații cu părinții organizate de educatoare
-pentru rezolvarea unor probleme/ situații care implică relația directă: părinți-personal de conducere/ director administrativ/ personalul medical sau cu educatoarele
-la diferite activități școlare sau extrașcolare organizate în grădiniță și la care sunt invitați să participe.
(4) „Vizitatorii” care doresc să intre în spaţiul interior grădiniţei vor avea acces numai cu permisiunea conducerii unității, vor purta ecuson pentru vizitatori si vor fi însoțiți de către asistenta medicală până la preluarea de către director sau director administrativ.
Art. 29 Locul în care părinții pot aștepta ieșirea copiilor din programul grădiniței este zona Anticameră-Vestiare.
Art. 30 Locul până la care părinții îi pot conduce pe copii este zona Anticameră-Vestiare. În sitauții excepționale și numai cu acordul conducerii, părinții, purtând încălțări de protecție, pot conduce copilul în sala de grupă. În cazuri speciale, părinții pot avea acces în spațiul destinat servirii mesei, cu următoarele condiții: acordul conducerii grădiniței, aviz medical, halat, încălțări de protecție.
Art. 31 Este interzis accesul în grădiniță al părinților însoțiți de câini sau care au asupra lor arme sau obiecte contondente, substanțe toxice, explozivo-lacrimogene, publicații obscene, precum și stupefiante/ băuturi alcoolice.
Art. 32 Este interzis accesul în grădiniță al persoanelor turbulente sau al celor aflate sub influența alcoolului, al celor având comportament agresiv, precum și al celor care au intenția vădită de a deranja ordinea și liniștea în grădiniță.
Art. 33
(1) Personalul de conducere, didactic, nedidactic poartă pe durata programului de lucru ecusonul personalizat;
(2) Personalul angajat are un comportament adecvat faţă de copii, părinţi, cadre didactice, alte persoane, pe toată durata programului, respectă orele de program, precum și codul de etică profesională.

II. 4. Organizarea personalului Grădiniței CĂSUȚA DIN PĂDURE
Art. 34
(1) Structura de personal şi organizarea acestuia se stabilesc prin organigramă, prin statele de funcţii/personal şi prin proiectul schemei de încadrare.
(2) Prin organigrama instituţiei se stabilesc: structura de conducere şi ierarhia internă, organismele consultative, comisia metodică şi celelalte colective de lucru, compartimentele de specialitate sau alte structuri funcţionale prevăzute de legislaţia în vigoare, prin care Grădinița CĂSUȚA DIN PĂDURE acţionează pentru aplicarea normelor juridice generale şi speciale şi pentru îndeplinirea obiectivelor şi atribuțiilor specifice. Organigrama se propune de către director la începutul fiecărui an școlar, se aprobă de către Consiliul de Administraţie și se înregistrează ca document oficial.
(3) Personalul didactic de predare este organizat în comisie metodică şi colective/comisii de lucru pe diferite domenii de activitate, în conformitate cu normele legale în materie şi prevederile prezentului regulament.
(4) Personalul didactic auxiliar şi nedidactic este organizat în compartimente de specialitate care se află în subordinea directorului, în conformitate cu organigrama proprie şi hotărârile interne ale Grădiniței CĂSUȚA DIN PĂDURE.
(5) La nivelul Grădiniței CĂSUȚA DIN PĂDURE funcţionează compartimente de specialitate (educativ, administrativ şi medical).
II.5.1. Personalul didactic
Art. 35 –Personalul didactic din Grădinița CĂSUȚA DIN PĂDURE cuprinde persoanele responsabile cu instruirea, educaţia şi evaluarea copiilor (educatoare, profesor pentru învățământul preşcolar).
Art. 36 –Personalul didactic este organizat în Comisie Metodică fiind condusă de un responsabil ales dintre cadrele didactice (în fiecare an câte o educatoare)
Art. 37 – Cadrele didactice de la Grădinița CĂSUȚA DIN PĂDURE au următoarele drepturi:
a) beneficiază de concediu anual cu plată, în perioada vacanţei de vară, cu o durată de 30 de zile lucrătoare.
b) lansează proiecte şi participă la desfăşurarea lor;
c) au dreptul la iniţiativă profesională, care constă în:
– conceperea activităţii profesionale şi realizarea obiectivelor educaţionale ale categoriilor de activităţi de învăţare, prin metodologii care respectă principiile psihopedagogice;
– utilizarea bazei materiale şi a resurselor învăţământului, în scopul realizării obligaţiilor profesionale;
– punerea în practică a ideilor novatoare pentru modernizarea procesului de învăţământ;
– participarea la cursuri de formare profesională, beneficiind anual de o suma alocată de angajator in acest sens.
– organizarea cu preşcolarii a unor activităţi extracurriculare cu scop educativ sau de cercetare ştiinţifică, cu respectarea prevederilor legale;
– înfiinţarea în grădiniţă a unor cercuri, formaţii artistice şi sportive, publicaţii, conform legislaţiei în vigoare;
– participarea la viaţa organizaţiei, în toate compartimentele care vizează organizarea şi desfăşurarea procesului de învăţământ, conform deontologiei profesionale şi, după caz, a Contractului colectiv de muncă;
d) de a nu fi perturbate în timpul desfăşurării activităţii didactice de nicio autoritate şcolară sau publică. Prin excepţie, nu se consideră perturbare a cadrelor didactice în timpul desfăşurării activităţii didactice intervenţia autorităţilor şcolare sau publice în situaţiile în care sănătatea fizică sau psihică a copiilor ori a personalului este pusă în pericol în orice mod, conform constatării personalului de conducere, respectiv în timpul exerciţiilor de alarmare pentru situaţii de urgenţă;
f) de a i se cere acordul pentru înregistrarea, prin orice procedee, a activităţii didactice.
g) să participe la viaţa socială şi publică, în beneficiul public şi în interesul învăţământului şi al societăţii româneşti;
h) să facă parte din asociaţii şi organizaţii sindicale, profesionale şi culturale, naţionale şi internaţionale, legal constituite, în conformitate cu prevederile legii;
i) personalul didactic poate exprima liber opinii profesionale în spaţiul instituţiei şi poate întreprinde acţiuni în nume propriu în afara acestui spaţiu, dacă acestea nu afectează prestigiul învăţământului şi al grădiniţei, precum şi demnitatea profesiei de educator;
Art. 38
(1) Cadrele didactice din învăţământul preşcolar au următoarele obligaţii:
a) să participe periodic la programe de formare continuă, astfel încât să acumuleze, la fiecare interval consecutiv de 5 ani, considerat de la data promovării examenului de definitivare în învăţământ, minimium 90 de credite profesionale transferabile;
b) să prezinte conducerii grădiniței certificatul medical eliberat pe un formular specific elaborat de MEN, împreună cu Ministerul Sănătăţii, care să ateste starea de sănătate necesară funcţionării în sistemul de învăţământ, la angajare;
c) să vină la timp la orele de curs, iar la intrarea la activităţi să aibă întotdeauna documentele completate la zi : Managementul grupei, catalogul, schiţe de proiecte didactice, scenarii pentru activităţile integrate etc. Întârzierile repetate la orele de curs ale cadrelor didactice sunt considerate abateri de la acest regulament şi se sancţionează conform legislaţiei în vigoare;
d) să observe zilnic starea de sănătate a copiilor, să anunţe şi să colaboreze cu asistenta medicală pentru a fi preîntâmpinate anumite aspecte privind sănătatea colectivă, să verifice ţinuta copiilor. În situaţia apariţiei unor simptome de boală la copii, educatoarea anunţă cadrul sanitar care are obligaţia de a lua măsuri de prim ajutor, de a anunţa părinţii sau după caz Salvarea.
e) să semneze zilnic condica de prezenţă; sunt interzise orice fel de consemnări/modificări în condica de prezenţă, cu excepţia celor efectuate de către director;
f) să prezinte conducerii grădiniţei în maximum 10 zile de la începerea anului şcolar planificările anuale şi pentru orele de consiliere a părinţilor, avizate de responsabilul comisiei metodice;
g) să anunţe conducerea instituţiei în cazul absenţei de la cursuri din motive medicale, pentru a se lua măsuri de suplinire a orelor;
h) să se îmbrace decent, să aibă o ţinută morală demnă, să-şi respecte toţi partenerii educaţionali, să folosească serviciile instituţiei numai în scopuri educaţionale;
i) să respecte şi să sprijine colegii/personalul unității de învățământ în îndeplinirea obligaţiilor profesionale;
j) să participe la şedinţele Consiliului Profesoral ;
k) să deţină un portofoliu personal; conţinutul portofoliului personal al cadrului didactic este specificat la Consfătuirile de început de an școlar;
l) să ducă la îndeplinire obiectivele din cadrul comisiilor din care fac parte anual, să prezinte rapoarte periodice, la solicitarea directorului ; inactivitatea cadrului didactic într-o comisie duce la diminuarea punctajului acordat, în vederea obţinerii calificativului anual.
(2) Sunt interzise cadrelor didactice următoarele activități și comportamente :
a) activităţi incompatibile cu demnitatea funcţiei didactice, cum sunt:
– prestarea de către cadrul didactic a oricărei activităţi comerciale în incinta instituţiei sau în zona limitrofă;
– comerţul cu materiale obscene sau pornografice scrise, audio ori vizuale;
b) condiţionarea obţinerii oricărui tip de avantaje de la părinţii copiilor; astfel de practici, dovedite, se sancţionează conform legislaţiei în vigoare;
c) angajarea de discuţii cu părinţii sau cu alte persoane referitoare la competenţa profesională a altor cadre didactice;
d) fumatul în unitatea de învăţământ;
Art. 39 În funcţie de gravitatea abaterilor, personalul didactic poate primi următoarele sancţiuni:
a) observaţia scrisă
b) avertisment
c) diminuarea salariului de bază cu până la 15%, pe o perioadă de 1- 6 luni;
d) suspendarea, pe o perioadă de până la 3 ani, a dreptului de înscriere la un concurs pentru ocuparea unei funcţii didactice superioare sau pentru obţinerea gradelor didactice ori a unei funcţii de conducere, de îndrumare şi de control;
e) destituirea din funcţia de conducere, de îndrumare şi de control din învăţământ;
f) desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.

II.5.2. Compartimentul administrativ
Art.40 (1) Compartimentul administrativ este subordonat directorului/Consiliului de Administrație al unității de învățământ preşcolar, este coordonat de directorul administrativ și este alcătuit din personalul administrativ al unităţii de învățământ preşcolar (personalul medical, de întreţinere şi curăţenie, șoferi, personalul de cantină, spălătorie).
(2) Personalul administrativ îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu prevederile legale.
(3) directorul administrativ are următoarele atribuţii:
a) gestionează baza materială a grădiniței;
b) coordonează activitatea personalului tehnic şi administrativ, de întreţinere şi curăţenie;
c) întocmeşte fişele postului pentru personalul din subordine şi le prezintă directorului spre aprobare;
d) întocmeşte proiectul programului anual de achiziţii cu privire la capitolul bunuri şi servicii şi documentaţiile de atribuire a contractelor împreună cu directorul;
e) aprovizionează blocul alimentar cu alimente, ţine gestiunea acestora, participă la scoaterea alimentelor din magazie, completează fişele de magazie ;
f) întocmeşte fişele de magazie şi ţine evidenţa consumurilor de materiale aprobate de factorii de conducere, cu justificările corespunzătoare;
g) supraveghează realizarea reparaţiilor şi a lucrărilor de întreţinere, igienizare, gospodărire;
h) pune în aplicare măsurile stabilite de către conducerea unităţii, pe linia securităţii şi sănătăţii în muncă, a situaţiilor de urgenţă şi P.S.I.;
i) realizează demersurile necesare obţinerii autorizaţiilor de funcţionare ale instituţiei;
j) asigură întreţinerea terenurilor, clădirilor şi a tuturor componentelor bazei didactico-materiale;
k) întocmeşte documentaţia pentru organizarea licitaţiilor şi monitorizează execuţia contractelor de închiriere încheiate de instituţie cu persoane fizice sau juridice;
l) înregistrează, pe baza aprobării factorilor competenţi, modificările produse cu privire la existenţa, utilizarea şi mişcarea bunurilor şi prezintă actele corespunzătoare compartimentului financiar-contabil pentru a fi operate în evidenţele şi situaţiile contabile;
m) propune conducerii unităţii de învăţământ preşcolar calificativele anuale ale personalului din subordine, măsuri de stimulare sau sancţiuni disciplinare;
n) solicită emiterea/adoptarea hotărârilor care vizează administrarea în condiţii de legalitate şi eficienţă a patrimoniului, organizarea activităţii, drepturile şi obligaţiile angajaţilor din compartimentul administrativ;
o) prezintă un raport anual privind activitatea compartimentului administrativ pe linia asigurării integrităţii şi a utilizării eficiente a patrimoniului unităţii de învăţământ preşcolar, raport ce va fi supus validării Consiliului de Administraţie, odată cu rezultatele inventarierii anuale ;
p) alte atribuţii prevăzute în fişa postului.

II.5.4.Personalul nedidactic (de îngrijire)
Art. 41 – Răspunde de asigurarea curăţeniei pentru spaţiul repartizat de către directorul administrativ sau director. Programul personalului de îngrijire este stabilit de către directorul administrativ şi aprobat de director. Sarcinile îngrijitorului sunt prevăzute în fişa postului. Personalul de îngrijire îndeplineşte şi alte sarcini trasate de directorul administrativ.
Art. 42 – Personalul nedidactic beneficiază de următoarele drepturi:
a) dreptul la salarizare pentru munca depusă;
b) dreptul la concediu legal de odihnă (20 zile/an), la zile libere plătite pentru evenimente familiale deosebite, precum şi la zile libere de sărbători legale, conform prevederilor legale în vigoare;
c) dreptul de a beneficia la cerere de concediu fără plată, conform prevederilor legale în vigoare;
d) dreptul la egalitate de şanse şi tratament;
e) dreptul la sănătate şi securitate în muncă;
f) dreptul de a lua parte la determinarea şi ameliorarea condiţiilor de muncă şi a
mediului de muncă;
g) dreptul de a fi informat, consultat şi cooptat, direct sau prin reprezentanţii săi
legal aleşi, în stabilirea deciziilor importante pentru activităţile instituţiei;
h) dreptul la formare profesională;
i) dreptul de a constitui sau de a adera la un sindicat;
j) dreptul la grevă.
Art. 43 – Personalul nedidactic are următoarele obligaţii:
a) personalul nedidactic este obligat să respecte programul zilnic stabilit de conducerea instituţiei împreună cu directorul administrativ;
b) personalul nedidactic are obligaţia de a asigura securitatea grădiniţei, conform programului de lucru şi atribuţiilor din fişa postului;
c) personalul nedidactic asigură igienizarea şi întreţinerea grădiniţei la nivelul sectoarelor repartizate de directorul administrativ şi în conformitate cu fişa postului;
d) personalul nedidactic are obligaţia să răspundă la toate solicitările venite din partea conducerii instituţiei, considerate de interes major pentru instituţie;
e) personalul nedidactic este obligat să aibă un comportament civilizat faţă de cadrele didactice, personalul didactic auxiliar, preşcolari, părinţi şi faţă de orice persoană care intră în unitatea de învăţământ;
f) este interzis personalului nedidactic să utilizeze baza materială a grădiniţei în alte scopuri decât cele legate de interesele instituţiei;
g) întreg personalul nedidactic are obligaţia de a prezenta anual carnetul de sănătate, vizat la zi.
h) obligaţia de a realiza norma de muncă şi/sau atribuţiile ce-i revin din fişa postului;
i) obligaţia de a respecta disciplina muncii; normele de sănătate şi securitate în muncă, de prevenire a incendiilor şi situaţiilor de urgenţă;
j) obligaţia de fidelitate faţă de angajator în executarea atribuţiilor de serviciu;
k) obligaţia de a respecta măsurile angajatorului în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă;
l) obligaţia de a respecta secretul de serviciu şi confidenţialitate;
m) obligaţia de a urmări perfecţionarea proprie, detectarea eventualelor disfuncţionalităţi şi propunerea de soluţii pentru înlăturarea acestora.
(4) Atrbuţiile, sarcinile, competenţele şi responsabilităţile personalului nedidactic sunt cuprinse în fişa postului.
Art.44 – Nerespectarea prevederilor actualului regulament, a prevederilor altor legi şi regulamente în vigoare cu referire la personalul nedidactic, cât şi a sarcinilor, atribuţiilor şi responsabilităţilor prevăzute în fişa postului personalului nedidactic, atrage după sine aplicarea următoarelor sancţiuni, în funcţie de gravitatea şi numărul abaterilor:
a) avertisment scris
b) reducerea salariului de bază cu 5-10%, pe o perioadă de 1-3 luni;
c) desfacerea disciplinară a Contractului individual de muncă.
II.6 Regulamentul intern
Art.45
(1) Regulamentul intern se elaborează de către un colectiv de lucru, numit de Consiliul de Administraţie, din care să facă parte și reprezentanți ai părinților coordonat de un cadru didactic. (2) Regulamentul intern se supune avizării în Consiliul Profesoral si se aprobă în Consiliul de Administrație.
(3) Regulamentul intern este elaborat în temeiul Regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preşcolar și a legilor care reglementează drepturile şi obligaţiile beneficiarilor primari ai educaţiei.
(4) Regulamentul intern conţine şi reglementări specifice fiecărei unităţi de învăţământ (de exemplu: ziua grădiniţei, imnul grădiniţei, însemne distinctive pentru copii, alte prevederi statutare) și alte prevederi care nu sunt prezente în prezentul regulament.
(5) Respectarea regulamentului intern este obligatorie pentru întregul personal, pentru toţi copiii şi părinţii acestora, precum şi pentru alte categorii de persoane care, direct sau indirect, intră sub incidenţa normelor pe care acesta le conţine.
(6) Regulamentul intern va fi revizuit anual, la începutul fiecărui an şcolar. Propunerile pentru revizuirea regulamentului intern vor fi supuse spre aprobare Consiliului de administraţie, în scris, cu număr de înregistrare.
(7) Profesorii pentru învățământul preşcolar vor prezenta în adunările generale ale părinţilor, regulamentul intern al respectivei unități de învățământ preşcolar, pe care și-l vor asuma prin semnătură.

Capitolul III
Managementul Grădinița CĂSUȚA DIN PĂDURE
III.1 Dispoziţii generale
Art. 46 – (1) Managementul Grădiniței CĂSUȚA DIN PĂDURE este asigurat, în conformitate cu prevederile legale.
(2) În conformitate cu prevederile legale, Grădinița CĂSUȚA DIN PĂDURE este condusă de Consiliul de Administraţie și de director.
Art.47 – (1) Consultanţa şi asistenţa juridică a unităţilor de învăţământ preşcolar se asigură de către Inspectoratul Școlar Județean Constanța, printr-un consilier juridic, iar reprezentarea în instanțele judecătorești a unităţilor de învăţământ preşcolar se face pe bază de delegaţie emisă de fondator.

(2) În cazul reprezentării de către consilierul juridic al Inspectoratului Școlar Județean Constanța, directorul Grădiniței CĂSUȚA DIN PĂDURE are obligaţia de a urmări derularea proceselor şi de a depune toate diligenţele necesare soluţionării corecte şi legale a dosarelor.
III.2 Conducerea Grădiniței CĂSUȚA DIN PĂDURE
III.2.1.Consiliul de administraţie
Art.48 Grădinița CĂSUȚA DIN PĂDURE este condusă de Consiliul de Administraţie. În activitatea pe care o desfăşoară, Consiliul de Administraţie şi directorul conlucrează cu Consiliul Profesoral, cu Comitetele de părinţi şi Consiliul reprezentativ al părinţilor, cu autorităţile administraţiei publice locale.
Art. 49 Consiliul de Administraţie îşi desfăşoară activitatea conform dispoziţiilor Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, art. 96 şi art. 97, şi Metodologiei-cadru de organizare şi funcţionare a Consiliului de Administraţie stabilită prin Ordin al ministrului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, conform OM 5115/2014
Art. 50 – Consiliul de Administraţie este organ de conducere al instituţiei de învăţământ preşcolar şi este alcătuit din 7 membri, din care fac parte: fondatorul, directorul unităţii de învăţământ, 2 cadre didactice, 2 reprezentanţi ai părinţilor, 1 reprezentant al Consiliului Local/reprezentant al Primarului. Personalul didactic din componenţa Consiliului de Administraţie este ales de Consiliul Profesoral la propunerea directorului sau a celorlalţi membri ai acestuia, dintre cadrele didactice care au calităţi manageriale şi performanţe profesionale deosebite. Preşedintele CA este directorul unităţii. Secretarul este ales din rândul membrilor CA, prin vot, la prima şedinţă. Prezenţa la şedinţe este obligatorie. CA îşi desfăşoară activitatea după o tematică aprobată în prima şedinţă. La sfârşitul şedinţei, fiecare membru are obligaţia de a semna procesul -verbal.
Art. 51 (1)Atribuţiile Consiliului de Administraţie sunt cele prevăzute în art. 96,(7) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, în art. 30-34 din Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor din învăţământul preuniversitar
(2) Consiliul de Administrație are următoarele atribuții:
a) aprobă planul de dezvoltare instituțională elaborat de directorul Grădiniței CĂSUȚA DIN PĂDURE; aprobă planul managerial al directorului unității de învățământ;
b) validează raportul general privind starea şi calitatea învăţământului din Grădinița CĂSUȚA DIN PĂDURE şi promovează măsuri ameliorative, conform normelor legale în vigoare;
c) avizează proiectul planului de școlarizare;
d) aprobă procedurile elaborate, conform Sistemului de Control Managerial Intern;
e) organizează concursul de ocupare a funcției de director și emite decizia de numire pentru director ;
f) aprobă transferurile copiilor, în conformitate cu prezentul regulament;
g) aprobă regulamentul intern al unităţii de învăţământ preşcolar după ce a fost dezbătut în consiliul profesoral;
h) aprobă fișa de identitate a unității de învățământ preuniversitar; stabilește poziția grădiniţei în relații cu terți;
i) numește comisiile de cercetare disciplinară;
j) stabileşte componenţa şi atribuţiile comisiilor pe domenii de activitate din unitatea de învăţământ;
k) aprobă curriculumul la decizia grădiniţei la propunerea Consiliului Profesoral;
l) aprobă planul de încadrare cu personal didactic precum și schema de personal nedidactic;
m) elaborează fişele şi criteriile de evaluare specifice unităţii de învăţământ preşcolar, pentru personalul administrativ, în vederea acordării calificativelor anuale; stabileşte perioadele concediului de odihnă, pe baza cererilor individuale scrise ale tuturor salariaţilor unităţii de învățământ preuniversitar;
n) aprobă comisiile de concurs și validează rezultatul concursurilor; acordă calificativele anuale pentru întreg personalul salariat, pe baza propunerilor rezultate din Raportul general privind starea şi calitatea învăţământului din unitatea de învățământ preşcolar, a analizei responsabililor comisiei metodice, a celorlalte compartimente funcţionale; aprobă programe de dezvoltare profesională a cadrelor didactice la propunerea consiliului profesoral;
o) sancționează abaterile disciplinare etice sau profesionale ale cadrelor didactice, conform legii; p) își asumă răspunderea public;
q) îndeplineşte orice alte atribuţii stabilite prin ordine şi metodologii ale MEN.
Art. 52 – Pe parcursul exercitării mandatului, membrii Consiliului de Administraţie nu pot avea funcţia de preşedinte sau vicepreşedinte în cadrul unui partid politic, la nivel local, judeţean sau naţional.
Art. 53 – Ședințele Consiliului de administrație au loc lunar sau ori de câte ori este nevoie, la solicitarea directorului sau a 2/3 din membri. În funcție de ordinea de zi, adoptarea deciziilor de către Consiliul de Administrație se face prin majoritate simplă sau calificată, prin votul deschis sau secret, al majorității celor prezenți, conform legii.

III.2.2.Directorul
Art. 54 Ocuparea funcţiei de director se face conform prevederilor legislaţiei în vigoare, Legea educaţiei nr. 1/2011. Directorul exercită conducerea executivă a Grădiniței CĂSUȚA DIN PĂDURE şi reprezintă unitatea de învăţământ în relaţiile cu terţe persoane fizice şi juridice, în limitele competenţelor prevăzute de lege:
a) directorul este direct subordonat Consiliului de Administrație având responsabilităţi conform fişei postului;
b) directorul dezvoltă relaţii de colaborare cu CEAC, SCMI în vederea elaborării raportului anual privind starea şi calitatea educaţiei şi pentru a sprijini ameliorarea unor aspecte;
c) directorul are în subordine: personalul didactic și nedidactic
d) directorul este preşedintele Consiliului Profesoral şi al Consiliului de Administraţie şi se supune hotărârilor acestuia;
e) directorul reprezintă juridic grădiniţa în relaţiile cu alţi parteneri.
Art. 55 Atribuţiile directorului sunt cele prevăzute în Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 şi în Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor din învăţământul preuniversitar.
Art. 56.
(1) În exercitarea atribuţiilor şi responsabilităţilor sale, directorul emite decizii, cu caracter normativ sau individual, note de serviciu cu caracter obligatoriu în limitele legalităţii.
(2) modifică fişa postului, în funcţie de strategia de dezvoltare şi necesităţile instituţiei, cu respectarea prevederilor legale;
(3) execută prin împuterniciţii săi controlul asupra respectării programului orar de lucru şi a modului de îndeplinire a sarcinilor de serviciu;
(4) aplică sancţiunile disciplinare, potrivit dispoziţiilor legale;
(5) stabileşte atribuţiile şi competenţele fiecărei comisii constituite (PSI, comisia metodică, curriculum,SCMI etc.);
(6) aduce la cunoştinţa angajaţilor, sarcinile ce le revin concretizate în fişa postului;
(7) asigură permanent condiţii corespunzătoare de muncă;
(8) informează angajatul, anterior încheierii Contractului individual de muncă asupra elementelor care privesc desfăşurarea viitorului raport de muncă;
(9) eliberează, la cerere, toate documentele ce atestă calitatea de salariat al solicitantului;
(10)asigură confidenţialitatea datelor cu caracter personal ale salariatului, în afara cazurilor prevăzute de dispoziţiile legale;
(11)soluţionează şi înştiinţează petenţii, în termenul prevăzut de lege, asupra modului de rezolvare a sesizărilor, reclamaţiilor şi contestaţiilor depuse de angajaţi. Cererile depuse de angajaţi, cu respectarea prevederilor legale, se vor soluţiona în termen de 30 de zile calendaristice.
(12) acordă angajatului toate drepturile ce decurg din contractul individual de muncă şi din alte dispoziţii legale;
Art.57 Directorul elaborează Planul de dezvoltare instituţională (PDI) şi îl supune spre aprobare Consiliului de Administraţie.

Art.58 Directorul prezintă anual un Raport asupra calităţii educaţiei din Grădinița CĂSUȚA DIN PĂDURE în faţa Consiliului Profesoral.
Art.59 Directorul grădiniţei ia măsurile necesare pentru prevenirea şi sancţionarea abaterilor de la ordinea şi disciplina muncii, contra neglijenţei şi risipei şi pentru prevenirea sau recuperarea pagubelor aduse înzestrării grădiniţei.
Art.60 Directorul este degrevat, parţial, de ore din norma didactică de predare, pe baza normelor aprobate prin ordin al ministrului educaţiei naţionale.
Art. 61 Directorul se asigura ca institutia de invatamant functioneaza cu autorizatii valabile ale autoritilor cu rol de supraveghere si control PSI, DSP, DSVSA etc

III.3 Organisme funcţionale şi responsabilităţi la nivelul Grădiniței CĂSUȚA DIN PĂDURE
III.3.1.Consiliul Profesoral
Art. 62 Consiliul Profesoral este format din totalitatea cadrelor didactice cu norma de bază de la Grădinița CĂSUȚA DIN PĂDURE şi este prezidat de către director.
Art. 63 Consiliul Profesoral se întruneşte lunar în sesiuni ordinare sau ori de câte ori este nevoie, la propunerea directorului sau la solicitarea a două treimi dintre membrii personalului didactic. Temele pentru şedinţele ordinare sunt propuse de directorul grădiniţei aprobate în prima şedinţă a Consiliului Profesoral de la începutul fiecărui an şcolar. Procesele verbale ale şedinţelor sunt redactate de un cadru didactic ales ca secretar al CP.
Art. 64 Atribuţiile Consiliului Profesoral sunt cele prevăzute în Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 şi în Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor din învăţământul preuniversitar.
Art. 65 La şedinţele Consiliului Profesoral participarea cadrelor didactice este obligatorie; absenţa nemotivată de la aceste şedinţe se consideră abatere disciplinară. La trei absenţe nemotivate propune Consiliului profesoral spre dezbatere sancţionarea cadrului didactic în culpă.
Art. 66 (1)La şedinţele Consiliului Profesoral, directorul poate invita, în funcţie de tematica dezbătută, reprezentanţi desemnaţi ai părinţilor, ai autorităţilor locale şi ai partenerilor sociali. La sfârşitul fiecărei şedinţe toţi membrii Consiliului profesoral şi invitaţii, în funcţie de situaţie, au obligaţia să semneze procesul-verbal.
(2)Ședințele Consiliului Profesoral al Grădiniței CĂSUȚA DIN PĂDURE se constituie legal în prezența a două treimi din numărul total al membrilor.
(3)Hotărârile se iau prin vot secret, cu cel puțin jumătate plus unu din numărul total al acestora și sunt obligatorii pentru întregul personal salariat al unității de învățământ preuniversitar.
(4)La sfârşitul fiecărei şedinţe a consiliului profesoral toţi membrii şi invitaţii, în funcţie de situaţie, au obligaţia să semneze procesul-verbal încheiat cu această ocazie. Nesemnarea proceselor-verbale ale consiliului profesoral se consideră abatere disciplinară.
(5)Procesele-verbale se scriu în registrul de procese-verbale al consiliului profesoral, care se înregistrează în unitatea de învățământ preşcolar pentru a deveni document oficial, se îndosariază şi se numerotează. Pe ultima foaie, directorul unităţii de învățământ semnează pentru autentificarea numărului paginilor registrului şi se aplică ştampila.
(6) Registrul de procese-verbale al consiliului profesoral este însoţit, în mod obligatoriu, de dosarul care conţine anexele proceselor-verbale (rapoarte, programe, informări, tabele, liste, solicitări, memorii, sesizări etc.).
Art. 67 Atribuțiile Consiliului Profesoral sunt în conformitate cu prevederile legale, precum şi alte atribuţii stabilite prin ordine şi metodologii ale MEN.Consiliul profesoral are următoarele atribuții: (a) gestionează și asigură calitatea actului didactic; (b) propune Consiliului de Administrație măsuri de optimizare a procesului didactic; (c)analizează şi dezbate Raportul de evaluare internă privind calitatea educaţiei şi Raportul general privind starea şi calitatea învăţământului din unitatea de învățământ preşcolar; (d) alege, prin vot secret, cadrele didactice membre ale consiliului de administrație; (e) dezbate, avizează şi propune consiliului de administraţie, spre aprobare, planul de dezvoltare al grădiniţei; (f)dezbate şi aprobă rapoartele de activitate, programele semestriale, planul anual de activitate precum şi eventuale completări sau modificări ale acestora; (g)aprobă componenţa nominală a comisiei metodice din unitatea de învăţământ preşcolar; (h)stabilește codul de etică profesională și monitorizează aplicarea acestuia; propune consiliului de administrație inițierea procedurii legale în cazul cadrelor didactice cu performanțe slabe sau pentru încălcări ale eticii profesionale; (i)propune Consiliului de Administrație curriculumul la decizia grădiniţei; validează oferta de discipline opţionale pentru anul şcolar în curs; (j) avizează proiectul planului de şcolarizare; (k) validează fișele de autoevaluare ale personalului didactic al unității de învățământ preşcolar, în baza cărora se stabilește calificativul anual;(l)propune consiliului de administrație programele de formare și dezvoltare profesională continuă a cadrelor didactice; (m) dezbate şi avizează regulamentul intern al unităţii de învăţământ preşcolar; (n) dezbate, la solicitarea MEN, a ISJ Constanța sau din proprie iniţiativă, proiecte de legi sau de acte normative, care reglementează activitatea instructiv-educativă şi transmite ISJ-ului Constanța propuneri de modificare sau de completare; (o) dezbate probleme legate de conţinutul sau organizarea activităţii instructiv-educative din Grădinița CĂSUȚA DIN PĂDURE; propune Consiliului de Administrație măsuri de optimizare a procesului didactic ; (p) alege, prin vot secret, cadrele didactice membre ale Comisiei pentru evaluarea și asigurarea calităţii; (q) îndeplinește alte atribuții stabilite de consiliul de administrație.

III.3.2 Consilierul educativ sau CPPE
Art. 68 (1) Consilierul educativ sau coordonatorul de proiecte şi programe educative şcolare şi extraşcolare este numit de directorul unităţii, pe baza hotărârii Consiliului de Administraţie, la propunerea Consiliului Profesoral.
(2) Consilierul educativ îşi desfăşoară activitatea conform prevederilor legale, ale programelor şi strategiilor MEN privind educaţia formală şi nonformală şi reducerea fenomenului de violenţă în mediul şcolar.
(3) Consilierul educativ coordonează activitatea educativă din grădiniţă, iniţiază, organizează şi desfăşoară activităţile extraşcolare şi extracurriculare la nivelul unităţii în colaborare cu cadrele didactice, cu Comitetele de părinţi şi cu reprezentanţi ai comunităţii.
(4) Consilierul educativ prezintă Consiliului de Administraţie un raport semestrial/anual de activitate, care este parte a Raportului privind starea şi calitatea educaţiei în instituţia de învăţământ.
(5) Atribuţiile consilierului educativ sunt precizate în Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor din învăţământul preuniversitar.
Art. 69 Consilierul educativ are următoarele atribuţii:
a)coordonează activitatea educativă din grădiniţă;
b)elaborează programul/calendarul activităților educative școlare și extrașcolare proprii, în conformitate cu proiectul de dezvoltare instituțională, c) face propuneri pentru oferta educaţională a unităţii de învăţământ preşcolar; d) realizează programe de prevenire şi intervenţie privind aspectele legate de violență etc; e) prezintă directorului rapoarte privind activitatea educativă și rezultatele acesteia; f) coordonează elaborarea şi implementarea de programe/proiecte de parteneriat educaţional; g)diseminează informațiile privind activitățile educative derulate în unitatea de învățământ preşcolar; h) facilitează implicarea părinților și a partenerilor educaționali în activitățile educative; i)elaborează tematici şi propune forme de desfăşurare a consultaţiilor cu părinţii pe teme educative j)propune/elaborează instrumente de evaluare a activităţii educative desfăşurată la nivelul unităţii de învăţământ preşcolar; (k)elaborează programe/proiecte de educaţie civică, promovarea sănătăţii, programe culturale, ecologice, sportive şi turistice; stabileşte legături formale cu instituţii naţionale şi locale de cultură, biserici, inspectoratele pentru sănătate publică, organele de poliţie, pompieri, agenţii pentru protecţia mediului, direcţiile judeţene pentru tineret şi sport, ONG-uri, cluburi ale copiilor şi cluburi sportive şcolare;
l)propune consiliului de administrație parteneriate educative extrașcolare cu palatele și cluburile copiilor, tabere școlare, baze turistice, sportive și alte instituții/unități acreditate pentru activități extrașcolare;
Art. 70 Activitatea desfăşurată de consilierul educativ se regăsește în raportul anual de activitate, prezentat în consiliul de administrație și care este parte a planului de dezvoltare a grădiniţei.

III.3.4 Comisia metodică
Art. 71 Cadrele didactice din învăţământul preşcolar sunt organizate într-o Comisie Metodică după cum urmează:
Art. 72 – (1) Activitatea comisiei metodice este coordonată de un responsabil ales din rândul cadrelor didactice; in fiecare an, prin rotație, câte un cadru didactic ocupă această funcție.
(2) Şedinţele comisiei metodice se ţin lunar, după o tematică aprobată de directorul instituţiei, sau ori de câte ori directorul sau membrii comisiei metodice consideră că este necesar. Prezenţa la activităţile Comisiei Metodice este obligatorie pentru membrii acesteia. Absenţa nemotivată de la şedinţele comisiei metodice se consideră abatere disciplinară.
(3) Tematica abordată trebuie să reflecte noutăţile în specialitate şi/sau elemente de metodică, didactica specialităţii, conforme cu nevoile membrilor Comisiei Metodice.
(4) Abordarea tematicii lunare va fi realizată de membrii comisiei metodice, prin rotaţie, susţinerea a cel puţin o temă de către fiecare cadru didactic este obligatorie.
(5) Tematica şedinţelor de comisie, proiectul de încadrare, raportul de activitate, evaluarea colegială în vederea acordării calificativelor parţiale, anuale şi orice hotărâre referitoare la membrii comisiei metodice vor fi prezentate şi dezbătute în cadrul comisiei.
(6) Responsabilul Comisiei Metodice răspunde în faţa directorului şi a inspectorului de specialitate pentru activitatea profesională a membrilor acestora. Responsabilul Comisiei Metodice are obligaţia de a participa la toate acţiunile iniţiate de director şi de a efectua asistenţe la orele de curs, în special la profesorii stagiari, la cei nou veniţi în grădiniţă sau la cei în activitatea cărora se constată disfuncţii în procesul de predare-învăţare sau în relaţia educatoare-preşcolar.
Art. 73 – Atribuţiile comisiei metodice sunt :
a)elaborează programele de curriculum la decizia grădiniţei şi le propune spre dezbatere Consiliului Profesoral. b) elaborează programe de activităţi semestriale şi anuale; c)consiliază cadrele didactice, în procesul de elaborare a proiectării didactice şi a planificărilor semestriale; d)elaborează instrumentele de evaluare a copiilor;
e)analizează periodic performanţele şcolare ale copiilor;
f)monitorizează parcurgerea programei la fiecare grupă şi modul în care se realizează evaluarea copiilor; g)organizează activităţi de formare continuă şi de cercetare – acţiuni specifice unităţii de învăţământ, lecţii demonstrative, schimburi de experienţă etc.; h)elaborează informări, semestrial şi la cererea directorului, asupra activităţii catedrei/comisiei metodice, pe care le prezintă în consiliul profesoral;
i)implementează şi ameliorează standardele de calitate specifice;
j)realizează şi implementează proceduri de îmbunătăţire a calităţii.

III.3.5 Consiliul pentru Curriculum
Art. 74 (1) În baza metodologiei elaborate de MEN, grădinița elaborează și adoptă propria strategie și propriul regulament de funcționare a Consiliului pentru curriculum
(2) Componența Consiliului pentru Curriculum este următoarea:
– responsabilul Comisiei Metodice
– coordonatorul de proiecte și programe educative
– directorul
(3) Consiliul pentru curriculum are următoarele atribuții :
– aduce la cunoștința membrilor Consiliului Profesoral fișa de avizare a opționalului propusă de ISJ Constanța/ MEN pentru anul în curs
– analizează oferta educațională/ planul de învățământ al grădiniței pentru anul în curs
– verifică corectitudinea întocmirii fiecărui proiect al programei de opțional
– avizează fișele de opțional; acolo unde este cazul propune îmbunătățirea proiectelor de opțional Capitolul IV
Părinţii

Art. 75 Părinţii sunt beneficiari indirecţi ai educaţiei şi parteneri educaţionali ai instituţiei de învăţământ.
Art. 76 – La începutul perioadei de şcolarizare, instituţia de învăţământ, prin reprezentantul său, directorul, încheie un Contract educaţional cu părinţii/tutorii legali ai preşcolarului, care este valabil pe toată durata unui an școlar.
Art. 77- Părinţii au următoarele drepturi:
a) au dreptul să fie informaţi periodic referitor la dezvoltarea şi comportamentul propriilor copii;
b) au dreptul să se intereseze numai referitor la situaţia propriilor copii;
c) au dreptul de acces în incinta grădiniţei în următoarele cazuri:
– la aducerea copilului la grădiniţă/la plecarea lui din grădiniţă ;
– au fost solicitaţi sau programaţi pentru o discuţie cu directorul, cadrul didactic de la grupă ;
– plătesc taxa la biroul directorului administrativ;
– desfăşoară activităţi în comun cu cadrele didactice de la grupe;
– depun o cerere/alt document la conducerea grădiniţei;
– participă la acţiunile educative, şedinţe cu părinţii, activităţi de consiliere, voluntariat etc;
d) au dreptul să se constituie în asociaţii cu personalitate juridică, conform legislaţiei în vigoare, care se organizează şi funcţionează după statut propriu.
e) au dreptul să solicite rezolvarea unor stări conflictuale în care sunt implicaţi propriii copii, prin discuţii amiabile cu părţile implicate; dacă în urma acestor discuţii nu s-a ajuns la niciun rezultat, părinţii pot solicita în scris conducerii unităţii rezolvarea situaţiei sau, în caz de nerezolvare, ISJ;
Art. 78 – Părinţii au următoarele obligaţii:
a) au obligaţia de a plăti lunar contravaloarea taxei de școlarizare.
b) au responsabilitatea de a informa unitatea de învăţământ asupra problemelor de sănătate ale copilului (boli), pentru a preîntâmpina anumite situaţii privind sănătatea colectivă, de a lua toate măsurile de izolare a copilului în situaţia unor îmbolnăviri, evitând astfel degradarea stării de sănătate a celorlalţi copii.
c) au obligaţia de a asigura frecvenţa copilului, de a anunţa cadrul didactic dacă absentează pe motiv de boală sau pentru o perioadă mai lungă de timp, din alte motive, printr-o cerere adresată directorului menţionând motivul absenţelor ( concediu de odihnă părinţi, boală, alte motive) ; după 4 săptămâni de absenţă nemotivată, copilul va fi scos din evidenţele grădiniţei;
d) au obligaţia ca, cel puţin o dată pe săptămână să ia legătura cu educatoarea de la grupă pentru a cunoaşte evoluţia copilului;
e) au responsabilitatea de a se comporta civilizat în relaţiile cu salariaţii instituţiei, fără a aduce atingere demnităţii acestora; este interzis părinţilor să agreseze fizic, psihic sau verbal preşcolarii şi personalul instituţiei;
f) au obligaţia de a respecta programul grădiniţei afişat la intrare şi Regulamentul de Ordine Interioară;
g) au obligaţia de a respecta perioada de reînscriere/înscriere a copiilor în instituţie, conform etapelor stabilite şi anunţate pe site-ul grădiniţei, afişe etc.;
h) au obligaţia de a păstra curăţenia/ordinea în instituţia de învăţământ;
i) au obligaţia de a respecta programul de activităţi la grupe, fără a deranja cadrul didactic în timpul orelor de program, cu excepţia unor probleme deosebite (îmbolnăvirea copilului); părintele poate solicita prezenţa în sala de clasă în timpul activităţilor cu preşcolarii, cu depunerea unei solicitări în scris, adresată directorului instituţiei.
j) la înscrierea copilului în grădiniță, au obligația de a completa cu date corecte formularele tip.
k) este interzis părinților să îi aducă pe copii cu bijuterii sau hrană
l) este total interzis ca părinții să facă cadouri oricărui angajat al grădiniței în valoare mai mare de 30 de lei.
m) este interzis accesul părinților în spații destinate exclusiv copiilor: băi, dormitoare, săli de grupă, sala de mese, exceptând situațiile în care conducerea grădiniței si-a dat acordul.
n) au obligatia de a respecta Anexa nr 2 (Reguli ale compartimentului medical) asumata prin Contractul educational
Art. 79 – (1) La începutul fiecărui an şcolar, în primele 2 săptămâni, cadrele didactice au obligația de a desfãşura ședințe cu părinții în scopul constituirii Comitetelor de pãrinţi pe grupe. Comitetele de pãrinţi pe grupe se aleg prin vot, cu majoritate simplã.
(2) La nivelul fiecărei grupe funcţionează un comitet al părinţilor, compus din 3 persoane, 1 preşedinte şi doi membri, aleşi de adunarea generală a părinţilor grupei.
Art. 80 – Comitetul de părinţi are următoarele atribuţii:
a) sprijină conducerea grădiniţei şi cadrele didactice în întreţinerea, dezvoltarea şi modernizarea bazei materiale a clasei şi a unităţii de învăţământ;
b) sprijină cadrul didactic în organizarea şi desfăşurarea unor activităţi extraşcolare;
c) are iniţiative şi se implică în îmbunătăţirea condiţiilor de studiu ale copiilor;
d) atrage persoane fizice sau juridice care, prin contribuţii financiare sau materiale, susţin programe de modernizare a activităţii educative şi a bazei materiale din grupă şi din grădiniţă.

Capitolul V

Sistemul de Control Managerial Intern

Art. 81 – SCIM reprezintă ansamblul politicilor şi procedurilor concepute si implementate de catre managementul şi personalul entitaţii publice, în vederea furnizării unei asigurări rezonabile pentru: atingerea obiectivelor entităţii publice într-un mod economic, eficient şi eficace; respectarea regulilor externe şi a politicilor şi regulilor managementului; protejarea bunurilor şi a informaţiilor; prevenirea si depistarea fraudelor şi greşelilor; calitatea documentelor de contabilitate şi producerea în timp util de informaţii de incredere, referitoare la segmentul financiar şi de management. Este un instrument managerial utilizat pentru a furniza o asigurare rezonabilă că obiectivele managementului sunt indeplinite.
Art. 82 Cadrul normativ care reglementeaza sistemul de control intern managerial este Ordinul Ministerului Finanţelor Publice nr. 946/2005- abrogat, modificat şi completat prin Ordinul nr. 1649/17 februarie 2011 al Ministerului Finanţelor Publice pentru aprobarea Codului controlului intern, cuprinzând standardele de management/control intern al entitităţilor publice şi pentru dezvoltarea sistemelor de control managerial.
Art. 83 În cadrul grădiniţei cu personalitate juridică funcţionează Comisia de monitorizare, coordonare şi îndrumare metodologică a dezvoltării sistemului de control managerial constituită prin Decizia directorului.
Art. 84Comisia are în componenţa sa 5 reprezentanţi ai structurilor organizatorice cu impact economic din cadrul grădiniţei cu personalitate juridică (administrator financiar, secretar, administrator de patrimoniu, cadre didactice).
Art. 85 Atribuţiile comisiei SCMI sunt:
a) elaborează programul de dezvoltare a sistemului de control managerial al grădiniţei, program care cuprinde obiective, acţiuni, responsabilităţi, termene, precum şi alte măsuri necesare dezvoltării acestuia cum ar fi elaborarea şi aplicarea procedurilor de sistem şi a celor operaţionale specifice pe activităţi, perfecţionarea profesională etc. Elaborarea programului ţine seamă de regulile minimale de management conţinute de standardele de control intern aprobate prin Ordinul Ministrului Finanţelor Publice nr. 946/2005, cu modificările şi completările ulterioare, particularităţile organizatorice, funcţionale şi de atribuţii ale personalului şi structurile acestora, alte reglementări şi condiţii specifice;
b) supune spre aprobare conducătorului grădiniţei cu personalitate juridică programul de dezvoltare a sistemului de control managerial, în termen de 30 de zile de la data elaborării sale;
c) urmăreşte realizarea obiectivelor şi acţiunilor propuse prin program; acordă alte termene de realizare la solicitarea compartimentelor care le-au stabilit;
d) asigură actualizarea periodică a programului, o dată la 12 luni sau mai des, după caz;
e) urmăreşte elaborarea programelor de dezvoltare a subsistemelor de control managerial ale compartimentelor; acestea trebuie să reflecte şi inventarul operaţiunilor/activităţilor ce se desfăşoară în compartimentele respective;
f) primeşte trimestrial, sau când este cazul, de la compartimentele grădiniţei cu personalitate juridică informări/rapoarte referitoare la progresele înregistrate cu privire la dezvoltarea sistemelor/subsistemelor proprii de control managerial, în raport cu programele adoptate, precum şi referiri la situaţiile deosebite şi la acţiunile de monitorizare, coordonare şi îndrumare, întreprinse în cadrul acestora;
g) acolo unde se consideră oportun, îndrumă compartimentele din cadrul grădiniţei cu personalitate juridică în elaborarea programelor proprii, în realizarea şi actualizarea acestora şi/sau în alte activităţi legate de controlul managerial;
h) prezintă conducătorului grădiniţei cu personalitate juridică, trimestrial, informări referitoare la progresele înregistrate cu privire la dezvoltarea sistemului de control managerial, în raport cu programul adoptat, la acţiunile de monitorizare, coordonare şi îndrumare metodologică întreprinse, precum şi la alte probleme apărute în legătură cu acest domeniu.
Art. 86 Preşedintele Comisiei are următoarele atribuţii:
(1) asigură desfăşurarea lucrărilor Comisiei în bune condiţii.
(2)monitorizeză, coordonează şi îndrumă metodologic dezvoltarea sistemului de control managerial intern.
(3) aprobă şi asigură transmiterea în termenele stabilite a informărilor/raportărilor întocmite în cadrul Comisiei către părţile interesate: Conducătorului grădiniţei cu personalitate juridică şi Compartimentului de monitorizare, coordonare şi îndrumare metodologică a implementării şi dezvoltării sistemului de control intern/managerial al Primăriei.
(4) urmăreşte respectarea termenelor decise de către Comisie şi decide asupra măsurilor ce se impun pentru respectarea lor.
(5) propune ordinea de zi şi conduce şedinţele Comisiei.
(6) decide asupra participării la şedinţele Comisiei şi a altor reprezentanţi din compartimentele grădiniţei cu personalitate juridică, a căror participare este necesară pentru clarificarea şi soluţionarea unor probleme specifice.
(7) decide asupra constituirii de subcomisii sau grupuri de lucru pentru desfăşurarea de activităţi cu specific în cadrul Comisiei.
Art. 87
(1) Deciziile comisiei se iau prin consensul membrilor prezenţi.
(2) În situaţia în care consensul nu poate fi obţinut, preşedintele Comisiei poate propune luarea deciziei prin votul a jumătate plus unu din totalul membrilor prezenţi.
(3) În cazul în care se constată egalitate de voturi, votul preşedintelui Comisiei este decisiv.
Art.88 – Nerespectarea atribuţiilor comisiei şi neimplementarea sistemului de control intern managerial conduce la imposibilitatea de a constata abaterile de la obiectivele propuse pe fiecare compartiment în parte, nu se pot analiza cauzele care le-au determinat şi nu se pot dispune măsuri corective sau preventive. De asemenea, nu se pot monitoriza riscurile de la nivelul compartimentelor şi nu se asigură administrarea fondurilor insituţiei în mod economic, eficient şi eficace.

 

Capitolul VI

Evaluarea internă a calităţii educaţiei

Art. 89 Evaluarea internă se realizează potrivit legislaţiei în domeniul asigurării calităţii în învăţământul preuniversitar.
Art. 90 – (1) În conformitate cu prevederile legale, la nivelul Grădiniței CĂSUȚA DIN PĂDURE se înfiinţează Comisia pentru evaluarea şi asigurarea calităţii (CEAC).
(2) Pe baza legislaţiei în vigoare, Consiliul de Administraţie al grădiniţei elaborează şi adoptă regulamentul de funcţionare a Comisiei pentru evaluarea şi asigurarea calităţii.
(3) Conducerea grădiniţei împreună cu CEAC sunt direct responsabile de calitatea educaţiei furnizate.
Art.91 – (1) CEAC elaborează strategia şi planul operaţional de evaluare internă a calităţii educaţiei şi prezintă un raport anual de autoevaluare internă a calităţii precum şi un plan de îmbunătăţiri.
(2) Componenţa, atribuţiile şi responsabilităţile CEAC se realizează în conformitate cu prevederile legale.
(3) Activitatea membrilor CEAC poate fi remunerată, cu respectarea legislaţiei în vigoare.
(4) Orice control sau evaluare externă se bazează pe analiza raportului de evaluare internă a activităţii din grădiniţei cu personalitate juridică.
Art. 92 – Misiunea CEAC este de a efectua evaluarea internă a calităţii educaţiei oferite de Grădinița CĂSUȚA DIN PĂDURE Constanța cu scopul de a:
a) răspunde cerinţelor ARACIP, propune politici şi strategii de ameliorare a calităţii învăţământului preuniversitar.
b) măsoară capacitatea organizaţiei furnizoare de educaţie de a satisface aşteptările beneficiarilor şi standardele de calitate, prin activităţi de evaluare.
c) contribuie la dezvoltarea unei culturi instituţionale a calităţii în învăţământul preşcolar
d)asigură o educaţie de calitate înaltă pentru toţi, care să contribuie la dezvoltarea personală, astfel încât să se realizeze dezvoltarea coeziunii sociale.
Art.93 – (1) CEAC este formată din 3-7 membri. Conducerea ei operativă este asigurată de conducătorul organizaţiei sau de un conducător desemnat de acesta.
(2) Componenta CEAC în unităţile din învăţământul preşcolar cuprinde, în număr relativ egal:
a) reprezentanţi ai corpului profesoral
b) reprezentantul asociaţiei părinţilor
c) reprezentantul consiliului local
Art. 94 – (1) Atribuţiile CEAC sunt:
a)elaborează şi coordonează aplicarea procedurilor şi activităţilor de evaluare şi asigurare a calităţii, aprobate de conducerea organizaţiei furnizoare de educaţie, conform domeniilor şi criteriilor:
A. Capacitatea instituţională care rezultă din organizarea internă şi infrastructura disponibilă definită prin următoarele criterii: structurile instituţionale, administrative şi manageriale; baza materială; resurse umane.
B. Eficacitatea educaţională care constă în mobilizarea de resurse cu scopul de a obţine rezultatele aşteptate ale învăţării, concretizată prin următoarele criterii: parcurgerea conţinutului programelor de studiu, rezultatele eficiente ale învăţării; activitatea metodică, activitatea financiară a organizaţiei.
C. Managementul calităţii care se concretizează prin următoarele criterii: strategii şi proceduri pentru asigurarea calităţii; proceduri privind iniţierea, monitorizarea parcurgerii curriculei şi a activităţilor desfăşurate conform fişei de evaluare; proceduri obiective şi transparente de evaluare a rezultatelor învăţării; proceduri de evaluare periodică a calităţii corpului profesoral; accesibilitatea resurselor adecvate învăţării; baza de date actualizată sistematic referitoare la asigurarea internă a calităţii, transparentă informaţiilor de interes public; funcţionalitatea structurilor de asigurare a calităţii educaţiei, conform legii.
b) elaborează anual un raport de evaluare internă privind calitatea educaţiei în organizaţia respectivă. Raportul este adus la cunoştinţa tuturor beneficiarilor prin afişare sau publicare şi este pus la dispoziţia evaluatorului extern;
c) elaborează propuneri de îmbunătăţire a calităţii educaţiei;
d) cooperează cu Agenţia Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar specializată pentru asigurarea calităţii, cu alte agenţii şi organisme abilitate sau instituţii similare din ţară sau din străinătate, potrivit legii.
(2) În funcţie de activităţile derulate, în cadrul CEAC se pot constitui şi alte echipe de lucru speciale.
Art.95 – (1) CEAC este alcătuit din 5 membri, numiți pe o perioadă de 1 an. (se reactualizează anual);
(2) CEAC este condus de un responsabil desemnat în şedinţa de constituire.
(3) Atribuţiile cadru ale fiecărui membru al comisiei vor fi delegate de responsabilul comisiei.
(4) Comisia se întruneşte în şedinţe lunar, conform graficului, respectiv în şedinţa extraordinară, ori de câte ori este cazul, la cererea responsabilului CEAC sau a două treimi din numărul membrilor săi. Şedinţele ordinare al CEAC sunt statutar constituite în cazul întrunirii a cel puţin două treimi din totalul membrilor.
(5) În îndeplinirea atribuţiilor sale, CEAC adoptă hotărâri prin votul a două treimi din numărul membrilor săi prezenţi.
(6) CEAC îndeplineşte următoarele atribuţii principale:
a) în conformitate cu prevederile legale analizează şi aprobă proiectul de strategie instituţională;
b)evaluează modul de aplicare a standardelor, standardelor de referinţă, indicatorilor de performanţă, pentru evaluarea şi asigurarea calităţii în învăţământul preşcolar, precum şi standardele de acreditare, specifice fiecărei etape a procesului de acreditare în conformitate cu notele privind problemele transmise de evaluatorii externi.
c)aplică şi respectă metodologia de evaluare instituţională şi de acreditare a organizaţiilor furnizoare de educaţie;
d)aduce la îndeplinire propunerile venite din partea MEN sau/şi ARACIP, măsurile de asigurare şi îmbunătăţire a calităţii în învăţământul preuniversitar.
e)întocmeşte şi publică rapoartele de autorizare, de acreditare, respectiv de evaluare internă a calităţii.
f)aplică manualele de evaluare internă a calităţii.
g)îşi îndrumă activitatea bazându-se pe ghidurile de bune practici publicate pe site-ul ARACIP.
h)aduce la îndeplinire propunerile venite din partea MEN sau/şi ARACIP, măsurile de asigurare şi îmbunătăţire a calităţii în învăţământul preuniversitar.
(8) Membrii CEAC, cu excepţia responsabilului pot fi revocaţi din funcţie prin decizia responsabilului CEAC şi înştiinţarea conducerii Grădiniței CĂSUȚA DIN PĂDURE Constanța în următoarele situaţii:
a) prin absenţa nejustificată de la două şedinţe consecutive sau de la trei şedinţe într-un an calendaristic;
b) dacă se află în imposibilitatea de a-şi îndeplini atribuţiile, din diverse motive, pe o perioadă mai mare de 90 de zile;
c) ca urmare a neîndeplinirii atribuţiilor delegate de responsabilul CEAC;
d) ca urmare a încălcării Codului de etică profesională în evaluare;
e) la săvârşirea oricărei fapte de natură să atragă răspunderea disciplinară sau penală, cu repercursiuni asupra imaginii Grădiniței CĂSUȚA DIN PĂDURE Constanța, MEN sau ARACIP, după caz.
Art.96 (1) Responsabilul CEAC asigură conducerea executivă şi conducerea operativă a comisiei.
(2) În îndeplinirea atribuţiilor sale, responsabilul CEAC emite hotărâri, note de sarcini, semnează documentele, adresele, comunicările care urmăresc îndeplinirea sarcinilor de asigurare a calităţii
(3) Responsabilul CEAC are următoarele atribuţii principale:
a) reprezintă CEAC în raporturile cu conducerea unităţii, MEN, ARACIP, cu celelalte autorităţi publice, cu persoane fizice sau juridice din ţară sau străinătate, cu orice instituţie, organism interesat în domeniul de activitate al comisiei cu respectarea prevederilor legale în acest sens.
b) numeşte secretarul comisiei, în condiţiile prezentului regulament;
c) stabileşte sarcinile membrilor comisiei
d) elaborează graficul anual de efectuare a monitorizărilor şi a evaluării
e) realizează informări privind monitorizarea, consilierea şi îndrumarea unităţii preşcolare
f) elaborează, împreună cu echipa, sinteze anuale ale rapoartelor de autoevaluare ale unităţii şi ale activităţilor desfăşurate prin inspecţie şcolară şi de evaluare instituţională, pe care le înaintează directorului unităţii, Consiliului de Administraţie, Consiliului profesoral
Art.97 – (1) Membrii comisiei elaborează sintezele anuale ale rapoartelor de autoevaluare ale unităţii, sintezele activităţilor desfăşurate prin inspecţie şcolară şi sintezele de evaluare instituţională.
(2) Secretarul CEAC consemnează în Registrul de procese verbale al CEAC, toate hotărârile, notele de sarcini, documentele, adresele, comunicările care urmăresc îndeplinirea sarcinilor de asigurare a calităţii.
(3) Membrii CEAC au următoarele atribuţii generale:
a) definesc, în mod explicit valorile, principiile şi indicatorii de calitate;
b) construiesc un consens între părinţi, cadre didactice şi administraţie locală;
c) urmăresc respectarea tuturor procedurilor de sistem, operaţionale, a valorilor, principiilor şi indicatorilor de calitate definite;
d) evaluează impactul tuturor proceselor şi al activităţilor din grădiniţă asupra calităţii educaţiei oferite.
e) raportează autorităţilor şi comunităţii modul în care în grădiniţă se asigură calitatea.
f) propune măsuri de optimizare/creştere/dezvoltare a calităţii educaţiei oferite de unitatea preşcolară la nivelul conceptului, principiilor, indicatorilor şi standardelor privind calitatea, dar şi al procedurilor curente care privesc funcţionarea şi dezvoltarea şcolii.

 

 

 

Cap. VII
Alte dispoziții

Art. 98 ALIMENTAȚIA
(1)Mâncarea se pregătește zilnic în bucătăria proprie și meniul este stabilit în urma consultării medicului, a directorului administrativ și a managerului general
(2)Se servește hrană sănătoasă, preparată conform normelor sanitare (calorii).
(3)Zilnic, se servește o gustare de fructe proaspete
(4)Copiii sunt hidratați cu apă sau ceai, dupa un program bine stabilit.
(5)Meniul se afișază zilnic la intrarea în grădiniță și este trimis pe email părinților.
(6)Părinții se obligă să completeze in Formularul medical din dosarul de inscriere la grădinița daca copilul suferă de alergii și intoleranțe la anumite alimente.
(7)Mâncarea nu este pusă la pachet pentru niciun copil al grădiniței
(8)Este interzisă consumarea altor alimente de către copii decât cea preparată în bucătăria proprie a grădiniței, exceptie facand copiii cu intolerante si alergii pentru care meniul nu poate fi preparat in gradinita.
(9)În unele preparate servite în meniul grădiniței se vor găsi produse alimentare congelate: carne, legume, fructe, produse de patiserie.
(10)Preparatele servite în meniul grădiniței pot conține ingrediente cu risc alergenic : oleaginoase (nuci, migdale, alune, caju), produse ce conțin gluten, produse ce conțin lactoză etc.
(11)Probe ale preparatelor zilnice vor fi pastrate 48 h in frigiderul pentru probe.
(12)Zilnic vor fi consemnate in grafice temperaturile pentru frigidere si congelatoare, planul de igienizare al spatiilor din bucatarie, fisa evidenta spalare/dezinfectare oua.
(13) Aprovizionarea se va face exclusiv cu furnizori autorizati si marfa intrata in gestiune va fi insotita de documente fiscale justificative, de certificate de conformitate si valabilitate care vor fi pastrate de bucatar. Introducerea in depozit a marfurilor se va face cu respectarea procedurilor existente
(14)In blocul alimentar se respecta normele de igiena si securitate in munca, asa cum reies acestea din documentele legale in vigoare

Art. 99 TRANSPORTUL
(1) Pentru transportul copiilor se folosesc doua microbuze care acoperă zona din localitatea Constanța.
(2) Pentru că timpul parcurs de copii pe drum să fie cât mai scurt, părinții trebuie să respecte cu strictețe ora de preluare a copilului de la domiciliu (în sensul pregătirii copilului pentru a fi îmbarcat imediat ce microbuzul sosește).
(3) Șoferul urmărește lista cu toți copiii ai căror părinți au solicitat să fie deplasați înspre și dinspre domiciliu.
(4) Șoferul primește grafic cu adresele și numerele de contact ale tuturor părinților ai căror copii sunt luați cu microbuzul și semnează de luare la cunoștință.
(5) Șoferul întocmește împreună cu conducerea un traseu cu toate domiciliile copiilor.
(6) Preluarea copiilor se va efectua dinspre zona cea mai îndepărtată.
(7) Dacă se află în trafic și este apelat telefonic de către orice persoană din grădiniță sau părinte, oprește cât mai repede microbuzul și răspunde apelului.
(8) Șoferul răspunde de fixarea centurii de siguranță a pasagerilor pe tot parcursul transportului.
(9) Șoferul răspunde de integritatea tuturor persoanelor transportate.
(10)Șoferul nu are voie să lase copiii nesupravegheați în mașină.

Art.100 COMPARTIMENTUL MEDICAL
(1) Compartimentul medical este coordonat de asistentul medical, sub supravegherea unui medic pediatru;
(2) Procedurile de lucru ale compartimentului medical sunt elaborate de directorul administrativ si aprobate de fondator, director si medic.
(3) Atribuțiile compartimentului medical vizează supravegherea medicală a sănătății și alimentației preșcolarilor înscriși în grădiniță, precum si a angajatilor institutiei.
(4) Asistenta medicala, echipata corespunzator cu masca sanitara si manusi medicinale, efectuează:
(4.1) zilnic triajul epidemiologic al copiilor din grădinițe, examinând tegumentele, mucoasele și scalpul
(4.2) zilnic triajul angajatilor institutiei, verificand temperatura si starea generala de sanitate
(4.3) ori de cate ori este nevoie triajul vizitatorilor gradinitei (parinti, colaboratori, organe de control etc), verificand temperature si starea generala de sanitate.
(5) Dupa examinarea fiecarui individ, asistenta se va dezinfecta pe maini. Instrumentarul medical care vine in contact cu tegumentele copilului/adultului examinat va fi de unica folosinta. Se va folosi exclusive termometrul electronic, fara contact cu pielea.
(6)Asistenta medicala consemneaza rezultatele triajului in documentele specifice (tabel triaj copii, formular monitorizare stare de sanatate personal, tabel triaj vizitatori). Nu vor fi admiși în colectivitate copiii care prezintă: angină cu febră, angină cu depozite pultacee, angină cu secreții nazale muco-purulente, sindrom tusigen cu febră, conjunctivită acută, ochi roșu până la diagnosticare, subicter și icter până la diagnosticare, erupții cutanate cu potențial infecto- contagios, până la diagnosticare, pediculoză (prezența de elemente vii sau lindini pe firele de păr). Adultilor care prezinta semne evidente de boala nu li se va permite accesul in gradinita si vor fi indrumati sa se prezinte la medicul de familie. Revenirea la serviciu a personalului din gradinita care a prezentat semne de boala infecto-contagioasa se va face la finalul zilelor de concediu medical.
(7) Copii carora nu li se permite accesul in gradinita din considerente medicale, sunt imediat trimisi acasa (parintii au obligatia de a astepta rezultatul triajului epidemiologic) si indrumati sa se prezinte la medicul de familie/medicul pediatru. Revenirea in colectivitate se va face prin prezentarea Avizului de reintrare in colectivitate eliberat de medicul de familie/medicul pediatru.
(8) Pentru copiii la care debutul bolii se produce in timpul programului de gradinita, asistenta ii va scoate imediat din colectivul de copii, le va face o examinare riguroasa (temperatura, gat, ochi, urechi, alte semne de boala pe care copilul le mentioneaza), anunta familia in cel mai scurt timp, administreaza exclusiv cu acordul verbal al familiei medicamente de prim ajutor specifice (antitermice, antialergice etc), supravegheaza copiii izolati in tot timpul pana la venirea unui apartinator, in cel mult jumatate de ora de la debutul bolii.
(9) Pe toata perioada in care copiii stau acasa, asistenta medicala tine legatura cu familia (telefonic voce si SMS), pentru a depista intr-o faza incipienta si a lua masurile necesare in caz de boala cu potential ridicat de contagiozitate (boli ale copilariei, enterocolite, gripe)
(10) In situatia in care exista astfel de suspiciuni, anunta in cel mai scurt conducerea gradinitei, parintii si autoritatile sanitare, dupa caz.
(11) Copiii care stau acasa mai mult de 3 zile consecutive din motive medicale, vor reveni in colectivitate exclusiv in baza avizului epidemiologic eliberat de medicul de familie sau de medicul curant, aviz ce va fi predat asistentei si consemnat in fisa medicala a copilului.
(12)Asistenta medicala verifica si se asigura ca dosarul medical de inscriere al copilului va cuprinde:
– avizul epidemiologic al medicului de familie la intrarea in colectivitate
– rezultatele analizelor medicale: exudat nazofaringian, coprocultura si examen coproparazitologic;
– copie dupa carnetul de vaccinari
– Formularul medical completat cu alergii/intolerante alimentare de care sufera copilul, insotit de documente medicale.
(13)Asistenta medicala din grădiniță consemnează zilnic prezenta și ține evidența copiilor cu recomandări medicale speciale (alergii, intoleranțe alimentare etc) și colaborează cu compartimentul alimentar pentru întocmirea și servirea unor meniuri speciale.
(14)Asistenta medicala respecta cu strictete prevederile Anexei 2 (Reguli ale compartimentului medical) din Contractul educational
(15)Asistenta medicala participa la intocmirea meniului si supravegheaza respectarea normelor sanitare in blocul alimentar

Art. 101 ASIGURAREA PAZEI GRĂDINIȚEI
(1) Paza grădiniței se realizează cu personal specializat: SC ZIP ESCORT
(2) Conducerea grădiniței stabilește planul de pază al grădiniței prin care se stabilesc reguli privind accesul, paza și circulația în interiorul grădiniței.
(3) În grădiniță se afișează nr de urgență: 112 și nr de telefon al celei mai apropiate secții de poliție (sectia nr 5): 0241581811.
(4) Personalului grădiniței îi va fi adus la cunoștință locul de depozitare al celor două butoane de panică (în spatele dulapului de la intrare și în Biroul Metodic)

Cap VIII

Prevederi privind protectia impotriva violentei

Art.102 Gradinita CASUTA DIN PADURE are in vedere crearea unui climat sigur si pozitiv bazat pe respectarea persoanei, nediscriminare, motivare pentru invatare si asigurarea starii de bine a anteprescolarilor si prescolarilor inscrisi, prin asigurarea unor instrumente de lucru potrivite, prin promovarea unor activitati de prevenire si combatere a tuturor formelor de bullying, prin identitificarea si semnalarea organelor competente a situatiilor de violenta fizica si psihologica.
Art.103 In Gradinita CASUTA DIN PADURE, functioneaza Comisia de prevenire si eliminare a violentei, a faptelor de coruptie si discriminarii, promovarea interculturalitati cu rol de prevenire, identicare si solutionare a faptelor de bullying prin actiuni fizice, verbale si relationale, din care fac parte directorul unitatii de invatamant, un reprezentant al cadrelor didactice si reprezentant al fondatorului. Activitatea Comisiei va avea in vedere organizarea activitatii si atingerea obiectivelor care reies din Ordinul nr.4343/2020 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor art 7 din Anexa la Legea 1/2011, privind violenta psihologica – bullying.
Art. 104 Comisia implement la nivelul gradinitei de prevenire si combatere a violentei, a unor programe de crestere a coeziunii grupului, de constientizare si informare a tuturor factorilor implicati despre necesitatea crearii unui climat pozitiv, nonviolent si suportiv intre membrii comunitatii scolare, de invatare si exersare a empatiei, a interactiunilor sociale potrivite intre copii, intre copii si adultii semnificativi, activitati de implicare a prescolarilor in luarea deciziilor care ii privesc, activitati de promovare si cultivare a tolerantei, incluziunii, respectului si solidaritatii, activitati de organizare a unui mediu securizant din punct de vedere emotional si fizic (camere de luat vederi, paza, mobilier ergonomic care faciliteaza comunicarea si colaborarea, facilitarea muncii in echipa), activitati de orientare a personalului didactic catre o dezvoltare personala in directia utilizarii metodelor de disciplina pozitiva.
Art. 105 Personalul din Gradinita CASUTA DIN PADURE va utiliza in interactiunile zilnice un limbaj empatic, nonviolent, fara etichete si umilitor.
Art. 106
(1) Incepand cu anul scolar 2021-2022, in Gradinita CASUTA DIN PADURE se va urmari atingerea obiectivului toleranta zero la violenta prin activitati precum:
a) informarea si constientizarea tuturor partenerilor (angajati, copii, parinti, reprezentanti ai societatii civile) asupra fenomenului de bullying
b) stabilirea unor modalitati de comunicare interna a procedurilor de prevenire, identificare, raportare si interventie asupra situatiilor de bullying
c) responsabilizarea cadrelor didactice asupra fenomenului de bullying si asupra necesitatii interventiei si raportarii imediate a tuturor situatiilor de bullying desfasurate in spatiul gradinitei
d) organizarea unor activitati extrascolare cu scopul identificarii valorilor si incurajarea respectarii lor
e) atragerea parintilor in participarea la dezbateri si sesiuni de informare cu privire la bullying
f) actiuni de masurarea a impactului si identificare a feed-back-ului activitatilor desfasurate
g) participarea personalului didactic la cursuri de formare, sesiuni de informare, seminarii cu teme privind gestionarea emotiilor, dezvoltarea abilitatilor de comunicare nonviolenta, identificarea si aplicarea de bune practici in prevenirea bullying-ului
h) initierea unor parteneriate si colaborari cu specialisti in domeniul prevenirii si tratarii efectelor bullying-ului (psihologi, asistenti sociali, psihiatri)
i) elaborarea in cadrul acestor parteneriate cu colaboratori externi a unor instrumente de lucru in scopul identificarii cazurilor de bullying (evaluari, formulare de risc)
(2) Calendarul desfasurarii acestor activitati se va regasi in cadrul Comisiei de specialitate din gradinita
Art. 107
(1) Este interzis ca in activitatea pe care angajatii din Gradinita CASUTA DIN PADURE o desfasoara cu prescolarii sa existe vreun comportament susceptibil a fi interpretat drept act de violenta fizica, psihica sau emotionala.
(2) Orice incalcare a alin 1 va duce la deschiderea unei anchete disciplinare si suportarea urmarilor legale care pot merge, in functie de gravitate de la avertisment pana la desfacerea Contractului de munca, in acord cu prevederile Codului Muncii

 

Cap. IX
Comisia pentru mentorat didactic și formare în cariera didactică (CMDFDC)

Art 108 Comisia pentru mentorat didactic și formare în cariera didactică este cea de-a șasea comisie cu caracter permanent prevăzută la alineatul 2 din ROFUIP, înființată începând cu anul școlar 2022-2023
Art 109 Atribuțiile comisiei pentru mentorat didactic și formare în cariera didactică sunt următoarele:
• a) asigură, la nivelul unității de învățământ, planificarea, organizarea și desfășurarea activităților din domeniul formării în cariera didactică;
• b) realizează diagnoza de formare continuă la nivelul unității de învățământ;
• c) asigură evaluarea stadiului de îndeplinire a condiției de formare pentru personalul didactic și validează, după evaluare, îndeplinirea condiției de formare prin acumularea numărului de credite profesionale transferabile legal prevăzut, inclusiv prin recunoașterea și echivalarea în credite profesionale transferabile, a rezultatelor participării personalului didactic la programe pentru dezvoltare profesională continua și pentru evoluția în cariera didactică;
• d) asigură monitorizarea impactului formării cadrelor didactice asupra calității procesului de predare-învățare-evaluare și a progresului școlar al elevilor;
• e) organizează activităţi pentru dezvoltare profesională continuă – acţiuni specifice unităţii de învăţământ, lecţii demonstrative, schimburi de experienţă etc.;
• f) implementează standardele de formare asociate profilului profesional al cadrelor didactice;
• g) consiliază cadrele didactice în procesul de predare-învățare-evaluare, inclusiv în sistem blended learning/online;
• h) realizează graficul activităților de practică pedagogică și monitorizează activitatea profesorilor mentori, în cazul în care unitatea de învățământ este școală de aplicație,
• e) asigură organizarea și desfășurarea activităților specifice de mentorat didactic pentru cadrele didactice debutante, în vederea susținerii examenului național pentru definitivare în învățământul preuniversitar;
• i) realizează rapoarte și planuri anuale privind dezvoltarea profesională continuă și evoluția în cariera didactică a personalului didactic încadrat în unitatea de învățământ;
• h) orice alte atribuţii decurgând din legislaţia în vigoare şi din regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţii de învățământ.
Cap. X
Comisia de prevenirea și combaterea violenței, a faptelor de corupție și discriminării în mediul școlar și promovarea interculturalității

Art.110 În anul școlar 2024-2025, în Grădinița CĂSUȚA DIN PĂDURE, funcționează Comisiei de prevenirea și combaterea violenței, a faptelor de corupție și discriminării în mediul școlar și promovarea interculturalității, constituită în baza art 72, alin 16, din ROFUIP 2024;
Art.111 Atribuțiile Comisiei de prevenirea și combaterea violenței, a faptelor de corupție și discriminării în mediul școlar și promovarea interculturalității sunt:
• prevenirea și combaterea violenței:
– înregistrarea și raportarea la Inspectoratul Școlar Județean/al Municipiului București a cazurilor de violență săvârșite în mediul școlar;
– analizarea factorilor școlari care au condus la săvârșirea faptelor de violență, elaborarea, revizuirea şi aplicarea Planului de prevenire şi reducere a violenţei în mediul şcolar al unității de învățământ preuniversitar;
– realizarea unui raport privind incidența, respectiv prevenirea violenței, pe care îl comunică Comisiei pentru evaluarea şi asigurarea calităţii (CEAC), în vederea includerii acestuia în raportul general privind starea şi calitatea învăţământului în anul şcolar respectiv;
– colaborarea cu autoritățile și instituțiile cu atribuții legale în prevenirea, combaterea și managementul cazurilor de violență școlară, inclusiv cu reprezentanții serviciilor publice de asistență socială, ai poliției și ai jandarmeriei;
– propunerea unor măsuri specifice, rezultate după analiza factorilor de risc, care să aibă drept consecință creșterea gradului de siguranță a preșcolarilor/beneficiarilor primari și a personalului din unitatea școlară și prevenirea delincvenței juvenile în incinta și în zonele adiacente unității de învățământ;
– propunerea, aplicarea și/sau monitorizarea unor măsuri specifice pentru promovarea stării de bine, a unui climat școlar pozitiv și a coeziunii școlare la nivelul unității de învățământ
• prevenirea și combaterea faptelor de corupție:
– îmbunătățirea strategiilor de comunicare pe teme anticorupție, care să ia în calcul potențialele riscuri și vulnerabilități; – asigurarea transparenței în procesul decizional la nivel de unitate de învățământ, inclusiv a modului de utilizare a resurselor bugetare și extrabugetare;
– promovarea standardelor etice profesionale și stimularea comportamentului etic;
– desfășurarea de acțiuni de promovare a Codului de etică pentru învățământul preuniversitar; – monitorizarea aplicării procedurilor specifice referitoare la conflictul de interese, inclusiv aplicarea ordinului privind completarea declarațiilor de interese de către personalul didactic de predare;
– diseminarea de materiale cu rol informativ privind riscurile și consecințele faptelor de corupție sau a incidentelor de integritate;
– derularea de programe și campanii de informare și responsabilizare a beneficiarilor primari cu privire la riscurile și consecințele negative ale corupției.
• promovarea principiilor școlii incluzive:
– monitorizarea respectării politicilor de promovare a incluziunii, diversității, combaterea discriminării și a segregării școlare;
– asigurarea faptului că materialele expuse în unitatea de învățământ(ex. tablourile expuse pe pereții unității de învățământ) respectă, recunosc și reflectă cultura, istoria și limba minorităților etnice, naționale și lingvistice ale beneficiarilor primari, părinților/reprezentanților legali și ale comunității locale;
– asigurarea faptului că tradițiile, sărbătorile, evenimentele respectă, recunosc și reflectă diversitatea etnică, lingvistică, religioasă a beneficiarilor primari, a părinților/reprezentanților legali și a comunității locale;
– identificarea și analiza cazurilor de discriminare și înaintarea de propuneri pentru soluționarea acestora, consiliului de administrație, directorului unității de învățământ sau consiliului profesoral, după caz;
– medierea, după caz, a conflictelor apărute ca urmare a nerespectării principiilor școlii incluzive;
– propunerea unor acțiuni specifice, la nivelul claselor sau al unității de învățământ, care să contribuie la cunoașterea și valorizarea celuilalt, la promovarea interculturalității;
– consilierea cadrelor didactice în ceea ce privește adaptarea curriculumului la diversitatea etnică, lingvistică, culturală a beneficiarilor primari și a comunității locale.
– sesizarea autorităților competente în cazul identificării formelor grave de discriminare;
– monitorizarea și evaluarea acțiunilor întreprinse pentru prevenirea și combaterea discriminării și promovarea interculturalității;
• monitorizarea respectării legislației privind desegregarea școlară și, după caz, colaborarea la realizarea Planului de desegregare școlară la nivelul unității de învățământ. oricare alte atribuții care sunt stipulate ca fiind de competența comisiei, incluse în cadrul prevederilor legale în vigoare.

Cap.XI
Dispoziţii finale

Art. 112 Prezentul Regulament va fi adus la cunoştinţa personalului angajat al Grădiniței CĂSUȚA DIN PĂDURE, părinţilor sau reprezentanţilor legali.
Art. 113 În baza prezentului Regulament se vor încheia acordurile de parteneriat grădiniţă-familie.
Art. 114 – Prezentul Regulament intră în vigoare la data de 01.09.2024