Măsuri Anti-Covid

Măsuri Anti-Covid

Proceduri de prevenire a infectării și răspândirii Covid stabilite și urmate de către personalul Căsuței din pădure

Documente de referință:

• Legea nr 55/15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19
• Ordinul MS/MEC/MMPS 1076/4518/3936/12.06.2020 privind stabilirea măsurilor necesare în vederea redeschiderii creșelor, grădinițelor, afterschool-urilor pentru prevenirea îmbolnăvirii cu SARS-CoV-2, publicat în Monitorul Oficial nr.510/15.06.2020

Înaintea redeschiderii grădiniței după perioada de carantină s-a realizat dezinfecția  și dezinsecție a tuturor spațiilor interioare și exterioare, cu soluții aprobate de MS, pentru care s-au eliberat Fișa tehnică și Certificate de conformitate.
S-au înlocuit filtrele aparatului de filtrare a apei și s-au efectuat analize de laborator pentru verificarea conformității privind calitatea apei potabile, cf cu Legea nr. 458/2002 republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Am realizat desemnarea de încăperi dedicate fiecărei grupe pentru a evita contactul dintre persoanele din grupuri diferite. Am nominalizat personalul care lucrează la fiecare grupă de copii și am repartizat spațiile în care aceștia își desfășoară activitatea zilnică în mod constant.
Traseul prin curtea unității până la intrarea în clădire precum și în incinta grădiniței se realizeză pe un culoar bine delimitat și semnalizat corespunzător: verde pentru fluxul interior-exterior și roșu  pentru fluxul exterior-interior.
Curățarea obiectelor destinate utilizării directe de către copii se face folosind agenți de curățare nedăunători, dezinfectanți, biocide avizate.
Am renunțat la toate jucăriile sau materialele instructiv-educative care nu pot fi spălate sau dezinfectate.
Pătuțul fiecărui copil este desemnat strict individualizat și folosit întotdeauna de acelși copil.
La sosirea în grădiniță, asistență medicală realizează măsurarea temperaturii cu termometrul non-contact pentru tot personalul. Temperatura înregistrată nu trebuie să depășească 37,3 grade Celsius. În cazul în care temperatura înregistrată de două ori consecutiv se menține peste 37,3 grade Celsius sau/și personalul prezintă simptome respiratorii și/sau alte semne/simptome de boli infectocontagioase acute, personalul nu va fi primit la program și va fi anunțată conducerea grădiniței în cel mai scurt timp.

Măsuri Anti Covid

După realizarea triajului epidemiologic, personalul grădiniței se îndreptă către zona de decontaminare, prevăzută cu covoraș antibacterian, îmbibat în soluție cu clor și cu dezinfectant pentru mâini. Personalul de îngrijire, își va schimbă hainele cu uniformă de lucru, și încălțările cu încălțămintea de interior.
Personalul desemnat să preia copilul de la părinți se asigură că acesta va trece prin zona de decontaminare (covorașul cu clor, dezinfectat mâinile cu soluție dezinfectantă) și îl va preda personalului din grădiniță, aflat la primire: asistență medicală și personalul de îngrijire.

Măsuri Anti Covid

Triajul epidemiologic al copiilor se efectuează zilnic la intrarea în grădiniță de către asistență medicală sau de către persoană desemnată în absența acesteia în acest scop și constă în:
• măsurarea temperaturii cu termometrul non-contact; temperatura înregistrată nu trebuie să depășească 37,3 grade Celsius;
• în cazul în care temperatura înregistrată depășește 37,3 grade Celsius, se recomandă repetarea măsurării temperaturii, după o perioadă de 2-5 minute de repaus;
• dacă se constată menținerea unei temperaturi peste 37,3 grade Celsius sau/și prezența de simptome respiratorii și/sau alte semne/simptome de boli infectocontagioase acute, copiii nu sunt primiți la program. Aceștia sunt lăsați în grijă părinților cu recomandarea unui consult medical de specialitate.

După realizarea triajului medical, copiii vor fi preluați de personalul de îngrijire de la primire și ajutat să își schimbe încălțămintea și hainele.
Copiii vor fi însoțiți la baie, unde vor fi supravegheați/ajutați să se spele corect pe mâini, cu apă călduță și săpun, timp de cel puțin 20 de secunde.
Preluarea copiilor de la grădiniță se va face de către părinții echipați cu mască de protecție care vor aștepta în fața porții aducerea copilului, fără a formă grupuri și păstrând distanța de 2 m între persoane.
Este interzisă aducerea de acasă a jucăriilor sau alte obiecte care nu sunt necesare, cu excepția hainelor de schimb și a încălțărilor

Măsuri Anti Covid

Activitatea didactică din grădiniță va fi asigurată de educatoarele fiecărei grupe, desemnate în mod expres pentru fiecare grup de copii. Prin numărul de copii prezenți în grupă, se asigură pe cât posibil o suprafață de minimum 4,5 mp/copil.
Activitățile în aer liber reprezintă o proporție mare din programul desfășurat. Pot fi în același timp afară mai multe grupe, cu condiția de evitare a contactului strâns între copii.
Copiii sunt ajutați și îndrumași să se spele pe mâini cu apă și săpun, frecvent și minuțios, timp de cel puțin 20 de secunde. Mâinile sunt apoi șterse cu prosoape de hârtie de unică folosință. Se recomandă crearea unei deprinderi consolidate prin joc.
Personalul grădiniței își va fixă înainte de intrarea în grădiniță atât masca de protecție cât și viziera. Masca de protecție va fi schimbată o dată la 4 ore și/sau ori de câte ori s-a umezit sau s-a deteriorat, cu respectarea tuturor măsurilor de protecție și igienă.
Serviciile de curățenie se vor realiza înainte de începerea activității, pe perioada de somn a copiilor și la sfârșitul programului
Curățenia generală se va face prin spălare cu apă și detergent, urmată de clătire repetată cu apă potabilă. Pentru curățarea obiectelor destinate utilizării directe de către copii vor fi folosiți agenți de curățare nedăunători, dezinfectanți, biocide avizate.
Toate suprafețele trebuie curățate – inclusiv jucării, tobogane, țarcuri, mânere, balustrade, butoane și accesorii la instalații sanitare, toalete, clanțe, pervazul ferestrei, precum și mesele și scaunele din sala de grupă. Suprafețele care sunt atinse de copii vor fi atent curățate, frecvent prin ștergerea cu apă și detergent.
Jucăriile vor fi spălate regulat, cel puțin o dată pe zi.
Curățarea zilnică corespunzătoare a mobilierului de la locurile de joacă din aer liber se va face insistând la punctele de contact (leagăne, tobogane etc.) cu dezinfectant avizat
Ventilarea spațiilor închise se realizează: dimineața înainte de sosirea copiilor, când aceștia sunt afară, la ora prânzului și seară, precum și în timpul activităților de curățenie. Ventilarea naturală durează cel puțin 20 de minute de fiecare dată. Dacă este posibil, se mențin ferestrele și/sau ușile camerelor deschise, pentru a permite o mai bună circulație a aerului în spațiu, fără a compromite siguranța și sănătatea copiilor

Este interzisă folosirea echipamentelor pentru recircularea aerului.
Lenjeria și păturile individuale utilizate vor fi spălate periodic/la nevoie prin înmuiere cu detergenți în soluție 0,5%, spălare, fierbere și limpezire.
Mănușile de unică folosință sunt obligatorii la schimbarea scutecelor și în timpul efectuării curățeniei. După îndepărtarea mănușilor de unică folosință este obligatorie spălarea mâinilor cu apă și săpun, minimum 20 de secunde.
Cănile pentru apă folosite la hidratarea copiilor vor fi dezinfectate după fiecare utilizare
Bucătăria
Personalul din bucătărie va respectă normele triajului epidemiologic și va respectă aceleași norme de protecție și igienă aplicabile tuturor angajaților.
Mărfurile alimentare împachetate în cutii, folii sunt trecute printr-o zonă de decontaminare și igienizate cu soluție cu clor înainte de a fi recepționate calitativ și cantitativ.
Personalul care efectuează decontaminarea poartă mască, mănuși de unică folosință și un halat de protecție.
Toate vasele în care se gătește, ustensilele și aparatură sunt dezinfectate și igienizate zilnic
Normele de igienă sunt respectate și în timpul servirii mesei.
Pentru a evita aglomerarea și interacțiunile între copii. în spațiul destinat servirii mâncării, mesele sunt distanțate, iar copiii fiecărei grupe servesc masă la diferite intervale de timp. Servirea mesei se va face în încăperea desemnată fiecărei grupe (micul dejun, gustarea de fructe) și/sau în terasă exterioară a grădiniței/sala de mese (prânz și gustarea de după somn).
Pe cât posibil, fiecare copil stă singur la măsuța lui. Înainte/după servirea alimentelor suprafața mesei sunt spălate și dezinfectată.
Veselă și tacâmurile sunt igienizate în soluție cu cloramină, fierte și limpezite.
Transportul copiilor la grădiniță este anulat pe perioada stării de alertă.